Codaesti :: Biserica Sf. Trei Ierarhi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Trei Ierarhi
Codăești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Codăești
Comună:Codăești
Județ:Vaslui
Cod poștal:737130
Persoană de contact :Tiron Costică
Telefon :0745... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.protoieriaVaslui.ro, www.episcopiahusilor.ro, www.primariaCodaesti.ro, www.cjVS.ro, vs.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Vlad Rusu
Hram:Sf. Trei Ierarhi
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Prima atestare a existentei locasului este in anul 1855 iar anul in 1857 biserica a fost sfintita cand Vasile Ghica era ministru de interne al Moldovei. Acesta infiinteaza atat targul cat si iarmarocul de vite din Codaesti in ciuda oprelistelor din partea vecinilor, mari proprietari funciari si ei in zona.
Dupa ce in 1858 candideaza fara succes la domnia Moldovei, intra in umbra.
Biserica din parohia Codaesti este construita in stilul bisericilor moldovene, cu pridvor, naos si altar avand forma unui octogon. Dupa o inscrisuri din anul 1889 biserica avea doi preoti si doi cantareti ca slujitori. Avea de asemenea patru clopote si cele necesare pentru desfasurarea cultului.
In 1894 in urma inventarului din data de 14 iulie facut de epitropi si parohi printre care se numara si Gh. Carp se scriu urmatoarele: „Una biserica de caramida in stare mediocra acoperita cusindrila, fondata la anul 1855 de Dl. Vasile Ghica si sotia sa Cleopatra, cu clopotnita de zid deasupra bisericii acoperita cu tablasi fara alte turle” este descrisa biserica cu hramul „Sf. Trei Ierarhi” de la Codaiesti, si publicat in revista Elanul nr. 30/2004 de catre cercetatorul Costin Clit.
Biserica fost restaurata dupa cutremurul din 1940, de preotul paroh, cand s-au fascut unele modificari la turn si i s-a aplicat o centura de fier si trei contraforturi. In anul 1973 este pictata prin contributia si donatia credinciosilor, de un pictor mai putin experimentat.
In 1975. paroh fiind pr. Vasile Miclescu, biserica a fost acoperita cu tabla alba si dusamita in intregime. Dupa cutremurul din 1977 se reface tencuiala interioara si exterioara a bisericii iar in 1989 se repicteaza. Prin contributia credinciosilor, s-a realizat un pod la intrare, s-a imprejmuit curtea bisericii cu gard din scandura si s-a construit o casa de praznuire din lemn.
Din 2010, paroh fiind pr. Vlad Rusu, s-a turnat o sapa de beton pe suprafata intregii biserici si s-a apicat parchet si gresie, s-a schimbar sfanta masa cu una din marmura, s-a shimbarea tamplaria cu geamuri vitraliate in stil bisericesc, s-au achizitionat obiecte bisericesti noi necesare desfasurarii cultului: Sf. Vase, Sf. Evanghelie, Chivot, Vesminte Preotesti, Icoane, Sfesnice, Cruci de binecuvintare cu suport si de mana, s-au restaurat policandrului din biserica si doua sfesnice imparatesti scoase din uz, s-a schimbarea racordul si circuitului electric existent, s-a construit un pridvor deschis la intrare in biserica, s-a turnat o terasa in fata bisericii si s-a schimbat in totalitate acoperisul tamplarie si tabla fiind asezate deasupra patru cruci din inox toate acestea fiind realizate doar prin contributia credinciosilor.
In momentul de fata biserica are in inventar putine obiecte de patrimoniu: sase candele din fata altarului, Sfinte Vase, Sfanta Evanghelie din metal argintat si o icoana la iconostas donata probabil de catre ctitor. Catapeteasma nu prezinta nimic din care sa se poata constata numele pictorului.
Alte informații:In 1938 parohia Codaiesti era astfel descrisa in Anuarul Eparhiei Husilor: „328 familii si 1253 suflete. Situata la 30 km de gara sioficiul postal Vaslui. Casa parohiala nu are; pamant are 20 ha de la 1864. Biserica parohiala cu hramul „Sf. Trei Ierarhi”, constructie de zid la 1854 de Vasile si Cleopatra Ghica. Este fratele domnitorului Grigore Ghica. Stare buna. . Are cor religios si este subcentru militar. Biblioteca are 120 volume. Pentru intretinerea bisericii s-au cheltuit 5000lei din care: 4000 lei de la primarie si 1000 lei de la enoriasi. Paroh pr. Costica Alexandrescu, seminar, gradul II, nascut 1900, numit in1923, transferat 1925. Cantaret I, Gh. Campeanu, scoala de cantareti, nascut 1887, numit 1909; cantaret II, D. Campeanu, nascut 1913, numit1935. Este caminul cultural „Soiman Burcel” infiintat in 1936, la care preotul este membru fondator. Intelectuali in parohie: pr. V. Campeanu, 4 invatatori, dr. StereaStefaniu, asistent universitar, dr. Ion Stefaniu, capitan Matei Apostol, ing. C. Cozma, judecator Aurelian Apostol si sase functionari. ”
Nr. vizualizări:8659
Data ultimei vizualizări:2024-05-17 06:39:44
Data ultimei actualizări:2015-07-15 14:08:50
Data încărcării pe sit:2006-05-20 10:00:20
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-05-25
Contor: 156

Vedere de ansamblu
Foto: ProtoieriaVaslui.ro