Doman :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Doman
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Doman
Comună:Reșița
Județ:Caraș-Severin
Adresa:nr. 149
Cod poștal:320003
Telefon :0742... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:protopopiatulortodoxresita.ro, www.episcopiacaransebesului.ro, www.primaria-resita.ro, www.cjCS.ro, cs.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Manole Gheorghe Cristian
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Primul document care atestă existența unei parohii ortodoxe în aceste locuri este din anul 1784, document ce se află în registrul circularelor, și este semnat de episcopul Popovici al Vârșețului. Un alt document aflat tot în registrul circularelor, datează din 1786 și este semnat de episcopul Ioan Ioanovici Scarabenț. Date despre existența parohiei noastre mai aflăm dintr-un protocol încheiat în anul 1798 și care este semnat de preotul Piotr Ioanovici Zidam.
Deși primele date care se referă la existența parohiei noastre sunt doar din anul 1784 încoace, totuși avem credința că parohia este mult mai veche, poate chiar de odată cu localitatea având în vedere că încă de la început cei care au populat Doman-ul au fost români băștinași sau veniți din Ardeal și Moldova sau alte zone ale țării.
De exemplu biserica actuală a fost zidită în anul 1782, probabil pe locul uneia mai vechi de lemn. Ea fost sfințită în timpul preotului paroh Ioan Uzum și a protopopului de Reșița Iosif Ieremia, în anul 1939 de praznicul Sf. Împărați Constantin și mama sa Elena, de către dr. Vasile Lăzărescu, Episcopul Caransebeșului la acea vreme. Hramul care l-a primit biserica a fost Adormirea Maicii Domnului (15 august) .
La început biserica nu a avut pictură, fiind împodobită cu pictură nouă în tehnica tempera de către pictorița Maria Tudur din Reșița în anul 1992. Tot în acest an s-a sculptat un iconostas nou de către meșterul Pocher Pavel din Lugoj, icoanele de pe iconostas fiind pictate de pictorul Victor Jurca tot din Lugoj. Tot în acest an biserica a fost tencuită de către meșterul Dumitru Mircea, epitropul bisericii.
Toate aceste lucrări au fost făcute în timpul preotului paroh Aurel Bendariu, protopop al Reșiței fiind dr. Vasile Petrica. Ele au fost sfințite în 29 septembrie 1996 de către Î. P. S. dr. Laurențiu Streza, Episcopul Caransebeșului la acea vreme.
Pecetluirea Sfintei Mese a fost făcută în anul 2008 la 10 august, de către PS Lucian Mic, Episcopul Caransebeșului, protopop al Reșiței fiind Nicolae C. Mirișan, iar paroh fiind pr. Gheorghe Cristian Manole.
Nr. vizualizări:9850
Data ultimei vizualizări:2024-05-17 00:24:59
Data ultimei actualizări:2014-02-25 02:22:46
Data încărcării pe sit:2009-04-14 01:09:28
Nr. Mesaje:2
Invitație:
(2010-12-08)
Cei care doriți sa vedeți poze sau sa citiți și alte lucruri despre biserica din doman puteți accesa și pagina de internet a parohiei: www.ParohiaDomanResita.ro.
Apreciere:
(2010-05-04)
Intr-adevar, Biserica ce poarta Hramul Adormirea Maicii Domnului situata in cartierul Doman la aproximativ 4 km de resedinta judetului Caras-Severin (Resita) este situata pe un asezamant special. La cateva minute de mers pe jos de centrul cartierului ce consta din strada principala in capetele careia strajuiesc doua troite (cruci) din a caror gravura (ce poarta un aer plin de incarcatura emotionala, fiind martore a celor doua razboaie mondiale si a atator evenimente ce au marcat cel putin ultima suta de ani din istoria vestica a Romaniei) se distinge si astazi in pofida timpurilor trecute anul "inaltarii" lor; astfel este presarat drumul spre Biserica ortodoxa Doman. Odata ajuns in fata acesteia, intr-un moment de prim contact, se "destainuie" o bisericuta ce cunoaste cu siguranta mult mai multe decat noi toti la un loc, incadrata intr-e arbori a caror "rami" au ocrotit-o de-a lungul existentei sale si au mangaiat-o in timp de restriste, dar au si "premenit-o" in timp de sarbatoare. O tuie ce parca pastreaza in adancul "sufletului" ei sunetul tocii ce suna "cu jale", dar si cu bucurie de-a lungul praznicelor de peste an, strajuieste de zeci de ani la intrarea in acest locas sfant. Odata patrunsi in curtea biserici la un prim ocol se pot remarca in partea stanga a acesteia doua cruci a caror treacat prin vreme ne destainuie noua o parte din timpul trecut. Spre a fi totul si mai feeric, dar foarte adevarat totusi, odata pasind pragul acestui locas, i-ti vine in intampinare o pictura speciala, cu totul aparte, a caror culori intr-o cromatica simbiotica descrie o armonie perfecta. Sculptura insa-si desavarsita prin farmecul ei apare impreuna cu iconostasul ce descrie cu o armonie impecabila adevarul si cuvantul lui Dumnezeu. Acestea toate impreuna cu preotul sachelar Manole Cristian si enoriasii acestei parohii fac ca prin atmosfera creata, intr-adevar sa te simti cu adevarat mai aproape de Dumnezeu. Deloc de neglijat ese faptul ca fiecare slujba (Utrenie, Sfanta Liturghie sau Vecernie) destainuie cuvantul lui Dumnezeu intr-un cadru ce imbina vechiul cu noul, traditia cu modernul, astfel incat credinciosul poate sesiza cu usurinta intregul devotament si dorinta de a suplimenta incarcatura sufleteasca. Un astfel de moment de maxima importanta a fost Slujba Vecerniei sau Slujba celei de-a doua Invieri in care preotul a citit EVANGHELIA in Limba Latina, Romana, precum si in cea Engleza. Astfel, este de ajuns ca orice calator, strain de aceste meleaguri, sa "fie" odata si cu siguranta va reveni.
Hristos a Inviat!
Mihai Gogonea
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2013-09-19
Contor: 213

Vedere din lateral
Foto: Nelu_Pozaru