Sarata :: Biserica Sf. Dumitru - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Dumitru
Sărata
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Sărata
Comună:Dobreni
Județ:Neamț
Cod poștal:617159
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:protopopiatulPiatraNeamt.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.comunaDobreni.ro, www.cjNeamt.ro, nt.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. M. Mc. Dimitrie
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în jur de 1752, adăugiri 1933.
Alte informații:Mergand spre cetatea lui Stefan Voievod, pe drumul ce leaga orasul Piatra Neamt de Targu’ Neamt, vom gasi, la aproximativ 12km de Piatra (Neamt) , un satuc asezat parca de Bunul Dumnezeu cu mana. Pe denumirea lui Sarata, acest mic satuc adaposteste in sanul sau poate cei mai caldurosi oameni. Iar daca avem dragoste fata de natura, de oameni, de tot ce ne inconjoara, si intram in acest paradis pamantesc; vom gasi in inima lui, in vatra satului, Biserica Inchinata Sfantului Mare Mucenic Dimitrie izvoratorul de mir.
Acest Sfant Locas al Domnului dateaza de peste 255 de ani, devenind astfel monument istoric. Barnele de stejar, care o alcatuiesc, poarta de asemenea povara grea a amintirilor, amintiri pe care pare ca iti sunt soptite de acestea atunci cand te apropii si iti deschizi inima pentru a le asculta. Iar daca este sa intri in Biserica nu poti sa nu ramai uimit de frumusetea simplitatii, care te poarta parca pe alte meleaguri. Primul lucru care poate va va atrage atentia, va fi cum acel spatiu restrans te face sa crezi ca e nesfarsit. Mai apoi Sfintele Icoane pictate parca de ingerii Domnului, sunt de o frumusete nepamanteasca. Un asa loc retras, simplu, are rolul de ati incanta privirea si de ati umple sufletul de bucurie.
Dar cred ca cele mai frumoase momente, pe care eu unul le-am trait, in acest locas, sunt de la scoaterea crucifixului din Joia Mare pana la sfarsitul slujbei de Inviere. Aceasta anamneza a patimilor Domnului, in aceasta Biserica, poate impresiona pana si pe cel mai recedintre pamanteni, de asemenea iti poate aminti de ce te numesti crestin, de ce mergi la Biserica, de ce te inchini, iti poate aminti de ce esti om. De asemenea chemarea la lumina pe care o face preotul, te poarta parca, ca o masina a timpului, pana in zilele Mantuitorului Hristos; iar cel ce te cheama acum la lumina, nu mai este preotul, este insusi Mesia.
Mai apoi dupa inconjurarea bisericii de la inceputul slujbei, cand se bate pentru a deschide „portile si pentru a intra Imparatul Slavei”, inimile crestinilor pulseaza la unison si tot o data in acelasi ritm cu sunetul produs de Sf. anta Cruce atunci cand „se intalneste” cu usa de lemn, a bisericii, care raspunde: „ – Cine este acesta Imparatul Slavei?”.
Poate la prima vedere nu pare ca aceste momente fac parte din prezentarea parohiei Sfantul Mare Mucenic Dimitrie – Izvoratorul de Mir, dar daca este sa privim in esenta si nu in aparenta ne dam seama ca aceste momente sunt de fapt apogeul vietii crestine din aceste meleaguri; deci sunt varful caracterizarii, prezentarii parohiei.
Asadar la sfarsitul acestei compuneri, cu dragoste frateasca va invit sa faceti cunostinta cu aceste meleagur, si de asemenea cu oamenii ce pot reprezenta cu tarie tot ce inseamna Belsugul Romaniei.
Cod Monument:NT-II-m-B-10700
Nr. vizualizări:5500
Data ultimei vizualizări:2024-05-17 08:47:42
Data ultimei actualizări:2016-06-09 13:50:03
Data încărcării pe sit:2006-07-02 17:49:15
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-05-10
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 150

Vedere de ansamblu
Foto: Mihaela Achiroaie