Ce inseamna sintagma „doctori fara de arginti”? - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ce înseamnă sintagma „doctori fără de arginți”?

[2017-01-31]
de Gheorghe Anghel

Sf Doctori fără de arginți
Creștinii ortodocși cinstesc astăzi, 31 ianuarie, pe sfinții doctori fără de arginți Chir și Ioan. Denumirea aceasta de doctori fără de arginți derivă din faptul că aceștia vindecau pe cei bolnavi, din iubire față de Dumnezeu și față de aproapele, însă nu acceptau răsplată pentru serviciile lor. Astfel, pentru că propovăduiau pe Hristos și tămăduiau mulțimea „fără onorariu” au primit această titulatură de „doctori tămăduitori fără arginți”.
În Sinaxarul Bisericii Ortodoxe se regăsesc mai multe exemple de sfinți care au avut pregătire în domeniul medicinei și au exercitat actul medical în numele lui Hristos oferind vindecare fără să primească o răsplată materială:
Sf. Cosma și Damian din Asia Mică (1 noiembrie);
Sf. Mc. Chir și Ioan (31 ianuarie);
Sf. Mc. Talaleu (20 mai);
Sf. Mc. Cosma și Damian din Roma (1 iulie)M;
Sf. Mc. Ermolae (26 iulie);
Sf. Mc. Pantelimon (27 iulie);
Sf. Mc. Fotie și Anichit (12 august);
Sf. Diomid, (16 august) etc.
Conform relatărilor din sinaxare, observăm că după ce tămăduiau pe bolnavi mărturiseau că au făcut acest lucru cu ajutorul lui Dumnezeu. Astfel, spre exemplu, după ce au vindecat o femeie de duh necurat, Sfinții Cosma și Damian i-au spus: „Noi suntem Cosma și Damian, robii lui Hristos (…) și te-am izbăvit pe tine de diavol, cu darul lui Dumnezeu”.
Însă, există și exemple recente de medici care au profesat având încrederea că Dumnezeu lucrează prin mâinile lor. Un nou doctor fără de arginți este socotit și Sfântul Luca al Crimeii. Fiind un chirurg vestit, episcopul Luca a primit aprobarea de a opera în spitalele din închisorile prin care a fost purtat. Fiecare operație începea și se încheia cu o rugăciune către Maica Domnului, iar curățarea trupului cu iod, spre dezinfectare, Sfântul o făcea în semnul crucii.
Sfinților cei fără de arginți și de minuni făcători, cercetați neputințele noastre; în dar ați luat, în dar dați-ne nouă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 899, Ultimul acces: 2024-05-02 03:41:13