Papa Francisc: Mantuirea inseamna un suflet umil care se caieste - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Mântuirea înseamnă un suflet umil care se căiește

[2014-12-16]
"Dumnezeu mântuiește sufletele celor care se căiesc de păcate, iar cine nu se încrede în El atrage după sine 'condamnarea'", a spus Papa Francisc în predica la Sfânta Liturghie de marți, 16 decembrie 2014, celebrată în Casa Sf. Marta. Smerenia salvează omul în fața ochilor lui Dumnezeu, în timp mândria îl duce la pieire. Secretul stă în suflet, a adăugat Pontiful, căci sufletul omului umil este deschis, știe să se căiască pentru păcate, să accepte să fie îndreptat și să se încreadă în Dumnezeu. Sufletul unei persoane mândre oglindește contrariul, este arogant, închis, nu se rușinează, impermeabil la vocea lui Dumnezeu.
Lectura din cartea profetului Sofonia și Evanghelia zilei, citim pe situl Radio Vatican, i-au sugerat Papei Francisc o reflecție paralelă. Amândouă lecturile, a observat Papa, vorbesc despre o "judecată" de care depinde salvarea și condamnarea omului. Situația descrisă de profetul Sofonia este cea a unui oraș rebel, în care există încă un grup căruia îi pare rău de propriile păcate. Acesta, subliniază Papa, este "Poporul lui Dumnezeu" și are trei caracteristici: "umilința, sărăcia și credința în Dumnezeu". Dar în oraș sunt și cei care nu au acceptat corectarea greșelii, nu au avut încredere în Domnul și aceștia vor fi cei condamnați.
"Nu pot fi salvați. Ei sunt închiși în fața mântuirii. 'Voi lăsa în mijlocul tău un neam mic și sărac, care va nădăjdui în numele Domnului', pentru toată viața. Și acest lucru este valabil până în zilele noastre, nu?", a continuat Pontiful, "când vedem poporul sfânt al Domnului care este umil, care are bogăția sa prin credința și încrederea pe care o are în Domnul. Poporul umil, sărac, care își pune nădejdea în Dumnezeu, acesta este izbăvit, aceasta este calea Bisericii, nu? Biserica trebuie să meargă pe acest drum, nu pe cealaltă cale - care nu ascultă vocea, nu acceptă îndreptarea păcatelor și nu se încrede în Domnul".
Evanghelia zilei prezintă contrastul dintre cei doi fii chemați de tată să lucreze în via sa. Primul refuză, dar apoi se căiește și merge, iar al doilea spune "da" tatălui, dar în realitate nu merge. Isus spune această parabolă capilor popoarelor, afirmând că ei sunt cei care nu au dorit să asculte vocea lui Dumnezeu prin Ioan Botezătorul și de aceea vameșii și desfrânatele vor intra înaintea lor în Împărăția lui Dumnezeu, căci au crezut în învățătura lui Ioan. Scandalul provocat de această ultimă afirmație, observă Papa Francisc, este identic cu cel al multor creștini care se simt "puri" doar pentru că merg la Liturghie și se împărtășesc.
Dumnezeu are nevoie de altceva: "Dacă în adâncul tău nu te căiești, dacă nu asculți vocea Domnului, daca nu accepți corecția Sa și nu ai încredere în El, ai un suflet nepocăit. Acești ipocriți care se scandalizează de ceea ce spune Domnul despre vameși sau despre prostituate și apoi merg pe ascuns la ei ca să facă afaceri murdare sau să-și satisfacă plăcerile - repet, totul pe furiș - erau 'puri'? Pe aceștia Domnul nu îi dorește". "Să-i putem oferi Domnului până și păcatele ne dă speranță, atâta timp cât vom avea curajul de a ne deschide sufletul în fața Domnului fără nicio ezitare, donându-i 'lista' păcatelor noastre", a mai spus Sfântul Părinte.
Pentru a explica aceasta, Papa a amintit istoria unui sfânt care credea că a oferit totul lui Dumnezeu, cu mare generozitate: "Îl asculta pe Domnul, respecta întotdeauna voia Sa, dăruia Domnului și Domnul îi răspunde: 'Dar nu mi-ai dat nimic încă'. Săracul, fiind atât de bun, spune: 'Domnul meu, ce nu ți-am dat? Ți-am dat viața mea, lucrez pentru săraci, fac cateheză, servesc aici și acolo...'; 'Dar totuși nu mi-ai dat încă ceva', îi răspunde Domnul. 'Ce anume, Dumnezeul meu?', iar Dumnezeu îi răspunde: 'Păcatele tale'. Când vom fi capabili să îi spunem: 'Dumnezeul meu, acestea sunt păcatele mele - nu sunt ale altcuiva, sunt ale mele. Ia-le Tu și eu voi fi mântuit!' - când vom putea face aceasta, vom fi acel popor frumos, 'umil și sărac', care își pune nădejdea totală în Numele Domnului. Domnul să ne dea acest har!"
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 819, Ultimul acces: 2024-04-30 07:20:19