Unul dintre cele mai vechi steaguri tricolore din Romania - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Unul dintre cele mai vechi steaguri tricolore din România

[2014-12-11]
În Biserica „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca“ din Sibiu (1782-1791), se păstrează unul dintre cele mai vechi steaguri tricolore din România.
„Potrivit tradiției, acest tricolor a fost purtat de credincioșii sibieni măiereni, conduși de Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, la Adunarea Națională de pe Câmpia Libertății de la Blaj, din 3/15 mai 1848. În acest sens, nu avem nici o mărturie scrisă, ci doar mărturia orală a celor mai vârstnici preoți și credincioși ai acestei biserici, care este cea mai veche biserică ortodoxă din Sibiu. Mărturia aceasta a fost moștenită și transmisă mai departe de la înaintași. De atunci, acest tricolor a fost păstrat, cu sfințenie, în biserica din Maierii Sibiului. În centru a avut o icoană care, din păcate, s-a pierdut. Cea mai veche mențiune scrisă despre acest tricolor se păstrează în arhiva bisericii și datează din 4 iunie 1914, într-un proces-verbal (numit pe atunci „protocol“) al unei ședințe de consiliu parohial. După această dată apar și alte mențiuni, mai ales în registrele de inventar ale bisericii, iar ultima mențiune apare în inventarul din anul 1942. În perioada comunistă a fost ascuns în podul bisericii, pentru a nu fi confiscat sau distrus. A fost redescoperit în anul 2014, în urma unor lucrări de restaurare a acoperișului bisericii, apoi a fost recondiționat de specialiști de la Muzeul Brukenthal și reașezat cu cinste în biserica sibiană“, ne-a declarat pr. conf. univ. dr. Irimie Marga, parohul Bisericii „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca“ din Sibiu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 674, Ultimul acces: 2024-05-14 14:40:01