2013 - Anul Papa Francisc - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

2013 - Anul Papa Francisc

[2013-12-31]
Vatican (Catholica) - Mă întreb cum își vor aminti nepoții mei anul 2013? Probabil vor face cum am făcut eu: căutând pe internet ceva de genul "Highlights of 2013" (presupunând că pe când eu nu voi mai fi, se vor mai folosi căutările pe web). Dacă vor face așa, vor găsi un element comun în topul celor mai importante 10 știri, al celor mai importante 10 personalități, al celor mai importante 10 citate, chiar și al celor mai bine îmbrăcați 10 oameni: Papa Francisc.
În mod evident, generațiile viitoare vor asocia anul 2013 cu figura Papei Francisc. Să sperăm că vor fi unii să le amintească faptul că în spatele fiecărui Papă este un altul, și că dacă nu ar fi fost gestul umil și eroic al Papei Benedict al XVI-lea, de retragere din ministerul petrin, începând cu 28 februarie 2013, nu ar fi fost Papa Francisc. Coerența și continuitatea sunt două cuvinte cheie care caracterizează Biserica Catolică. Sper că nepoții mei le vor folosi. De asemenea sper că își vor face timp să studieze îndeaproape aceste două personalități și modul în care au modelat felul în care ne amintim de 2013. Săpând prin arhivele audio ale Radio Vatican poate chiar le vor auzi vocile. Poate îl vor asculta pe Papa Benedict al XVI-lea, la ultima sa audiență generală, când a spus: "Nu abandonez crucea, ci rămân aproape de Domnul Răstignit într-un mod nou..." Deoarece, din acel moment, totul a fost "nou", totul a fost pentru prima oară.
Pe 13 martie am avut alegerea primului Papă ce vine de pe continentul american, primul Papă iezuit, primul care și-a luat numele de Francisc, primul care a stat în fața lumii ca Episcop al Romei și le-a cerut oamenilor să îi binecuvânteze: "Înainte ca Episcopul să binecuvânteze poporul, vă cer vouă să vă rugați Domnului ca El să mă binecuvânteze pe mine: rugăciunea poporului cerând binecuvântare pentru Episcopul lor." Poate, dacă voi fi prin preajmă, nepoții mă vor întreba care a fost propriul meu top 10 pentru 2013. Ar trebui să încep cu Joia Mare, cu Liturghia celebrată de Papa Francisc la centrul corecțional pentru tineri de lângă Roma, din 28 martie. Imaginea cu el îngenuncheat, pentru a spăla picioarele a 12 tineri de diferite naționalități și credințe, încă îmi este impregnată pe retină.
Apoi, în succesiune rapidă: simplitatea vizitei sale la așezământul pentru săraci condus de Surorile Maicii Tereza, pe 21 mai; tevatura ce a însoțit publicarea primei sale enciclice, "Lumen Fidei", pe 5 iulie; tăcerea din Piața San Pietro din ziua de rugăciune și de post pentru pacea în Siria și în restul lumii, din 7 septembrie; spontaneitatea celebrării cu familiile din 27 octombrie, când un băiețel a refuzat să plece de lângă Papa; și anticiparea ce a însoțit prima exortație apostolică, "Evangelii Gaudium", din 26 noiembrie. Dar în vârful listei mele se află vizita Papei Francisc pe insula Lampedusa, din 8 iulie, unde a mers din solidaritate cu imigranții care s-au înecat într-un alt tragic naufragiu pe coasta Italiei: "Globalizarea indiferenței ne-a răpit capacitatea de a plânge", spunea el atunci.
Călătoria sa în Brazilia, pentru Ziua Mondială a Tineretului, este un alt element important, probabil pentru că am fost acolo și pot da mărturie că au fost trei milioane de tineri pe plaja Copacabana, ascultându-l când le spunea: "Intrați în valul revoluționar al credinței". Apoi a fost vizita de la Assisi, pentru a-și sărbători patronul de nume, la 10 octombrie. Cum am putea să uităm apoi de îmbrățișările și tandrețea arătată față de copiii cu dizabilități? Face așa în fiecare zi de miercuri, după fiecare audiență generală. Și astfel ajung la ultima intrate în topul meu pe 2013. Este evident întâlnirea pe care am avut-o eu cu Papa Francisc, după Liturghia celebrată în Santa Marta pentru angajații de la Radio Vatican, pe 20 mai. I-am mulțumim pentru atenția specială și sensibilă pe care o dă persoanelor bolnave și cu handicap. I-am spus câtă mângâiere oferă gesturile sale rudelor și familiilor acestora. "Știu", mi-a spus el. Și știu că știe. (Seàn-Patrick Lovett pentru Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1433, Ultimul acces: 2024-05-01 00:36:57