Ierarhii ortodocsi ardeleni s-au intalnit la Sambata de Sus - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ierarhii ortodocși ardeleni s-au întâlnit la Sâmbăta de Sus

[2011-12-17]
La Mănăstirea "Brâncoveanu" de la Sâmbăta de Sus a avut loc o ședință comună a Sinodului Mitropoliei Ardealului cu Sinodul ierarhilor din Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. Principala temă a discuțiilor a fost stabilirea condițiilor de reluare a dialogului cu Biserica Greco-Catolică din Transilvania, citim într-un material apărut astăzi în Ziarul Lumina. Nouă Ierarhi din cele două Mitropolii din Transilvania au participat la ședința comună de la Sâmbăta de Sus, a doua din acest an pentru arhipăstorii credincioșilor ardeleni. Întâlnirea de lucru a Ierarhilor ardeleni a fost prezidată de cei doi Mitropoliți - Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.
"Ne-am bucurat de prezența ierarhilor din Ardeal la această ședință. S-au discutat probleme comune și prin aceasta am împlinit hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca cel puțin două dintre ședințele sinoadelor mitropolitane să le facem împreună. Ne bucurăm să luăm hotărâri împreună și mai ales să găsim soluții împreună", a spus IPS Mitropolit Laurențiu. Principalul punct de discuție aflat pe ordinea de zi au fost problema conflictelor dintre comunitățile ortodoxe și cele greco-catolice, situația din parohiile multiconfesionale și în special a celor în care există litigii privitoare la patrimoniul parohial. Întrucât situațiile din anumite comunități sunt dificile, se impune un real și onest dialog, luând în considerare și invitația Patriarhiei Române de anul trecut de a relua dialogul cu Biserica Greco-Catolică. "Problemele pe care le-am discutat sunt cele specifice Transilvaniei. Sunt probleme de natură pastorală și misionară, pe care trebuie să le rezolvăm împreună pentru că, în general, sunt aceleași probleme în ambele mitropolii. Credem că le vom găsi rezolvare la toate, cu ajutorul lui Dumnezeu. Transilvania este, din punct de vedere confesional, într-o situație mai specială și de aceea trebuie să facem față problemelor respective", a menționat IPS Mitropolit Andrei.
Precedenta ședință comună a celor două sinoade mitropolitane a avut loc pe 4 iulie 2011, la Mănăstirea Râmeț. Atunci, s-a discutat reluarea dialogului cu Biserica Greco-Catolică și s-a hotărât reeditarea cărții intitulate "Relațiile actuale dintre ortodocși și greco-catolici", apărută la Editura "Renașterea" a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care se constituie totodată un suport istoric și juridic asupra situației diferendului patrimonial existent între ortodocși și greco-catolici astăzi. Printre problemele dezbătute pe 4 iulie la Mănăstirea Râmeț s-au mai aflat și rânduiala primirii în Biserica Ortodoxă a eterodocșilor, dar și canonizarea unor noi sfinți români.
(Sursa: Ziarul Lumina)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1075, Ultimul acces: 2024-04-30 12:32:00