LC: Ecumenismul asa cum este trait in Biserica Catolica (III) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

LC: Ecumenismul așa cum este trăit în Biserica Catolică (III)

[2009-02-06]
'Dialogul ecumenic între trecut și viitor' - sub acest titlu ar putea fi cuprinse răspunsurile PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, la două dintre întrebările puse lui în interviul despre participarea sa la lucrările Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, în decembrie 2008. Episcopul a vorbit despre trecutul dialogului între Biserici, prezentat de Cardinalul Kasper, președintele CPUC, atunci când a adus în atenția participanților 'așa-numitul Harvest Project, `proiectul de recolte`, care-și propune să vadă care sunt rezultatele obținute în dialogul din ultimii ani, dar în mod particular cu privire la patru dialoguri: luterano-catolic, început în 1967; metodisto-catolic, început tot în 1967; anglicano-catolic din 1970 până astăzi, catolic-reformat, început tot în 1970 până astăzi'.
Cardinalul 'a făcut un scurt istoric al acestor dialoguri, a prezentat punctele principale ale dialogului, punctele de convergență, punctele de divergență și concluziile modalităților în care ar putea să fie continuate aceste dialoguri cu cele 4 Biserici ieșite din Reformă. Concluziile arată un bilanț îmbucurător, un bilanț care nu putea fi anticipat acum 40 de ani, și sigur, sunt multe motive de bucurie, ceea ce însă nu înseamnă că s-au rezolvat toate problemele... Dialogul cu Bisericile rezultate din reformă în anumite situații a prezentat și dificultăți, tocmai pentru că anumite fracțiuni din aceste Biserici s-au unit între ele și au format alte Biserici. De asemenea, s-a subliniat faptul că aceste comunități cer dialogul de multe ori pentru a-și verifica propriile identități'.
'S-a propus să se discute pe probleme de etică, familie, divorț, căsătorii homosexuale, eutanasie, bioetică, probleme comune, din care pot rezulta anumite elemente benefice... De asemenea, s-a vorbit despre actualitatea studierii Scripturii împreună: a citi Sfânta Scriptură împreună, fără intenția de a da explicații cu pretenția de adevăr și a lăsa Cuvântul lui Dumnezeu să lucreze. S-a propus organizarea unor momente de întâlnire, de rugăciune, de lectură a Sfintei Scripturi împreună. S-a vorbit și despre `formare ecumenică`, despre organizarea unor simpozioane, congrese împreună și de asemenea o bază spirituală comună. S-a vorbit și despre un schimb reciproc de daruri. De asemenea, prof. Piero Coda a vorbit despre necesitatea de a ne întreba ce vrea Spiritul să ne ceară nouă, Bisericilor, astăzi, pentru ca să recuperăm dimensiunea dialogului spiritual, legile convertirii. Convertirea pentru toți este fundamentală pentru identitatea creștină'.
Tot referitor la propunerile pentru viitorul dialogului ecumenic, PS Florentin a completat: 'S-a propus colaborarea cu celelalte Biserici pentru a găsi mijloace de a studia împreună antropologie, ecleziologie, istoria Bisericii, istoria conflictelor dintre noi și a le citi într-un context nou. Arhiepiscopul Forte a propus trei nivele la care ar trebui analizat acest dialog: dialogul teologic - la nivel teologic, doctrinar; dialogul spiritual - la nivelul Sfintei Scripturi; și dialogul afectiv - în forme de prietenie, de întâlnire, de încredere reciprocă. Cardinalul Kasper a reluat ideea că ecumenismul nu este o opțiune ci o poruncă de la Domnul, pe care trebuie să o continuăm chiar dacă ni se pare dificilă, să o continuăm atât ad intra, în interior, cât și ad extra, în exterior, să vedem ceea ce ne separă între noi și ceea ce ne separă de celelalte Biserici. Noi trebuie să ajutăm celelalte Biserici să rămână credincioase pozițiilor lor și identității lor'.
(Sursa: Lumea Catholica)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 894, Ultimul acces: 2024-04-30 07:40:28