Sfintirea statuii Lupoacei la Cluj - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfințirea statuii Lupoacei la Cluj

[2008-12-01]
În apropierea Sărbătorii Zilei Naționale din acest an, vineri, 28 noiembrie 2008, Episcopul de Cluj-Gherla Florentin Crihălmeanu a sfințit statuia Lupoaicei cu Romulus și Remus, dăruită în anul 1921 de municipalitatea din Roma orașului Cluj, ca semn a legăturii de latinitate între Roma și România. După ce, de-a lungul timpului, a avut mai multe locații, statuia a fost amplasată în fața Catedralei greco-catolice 'Schimbarea la Față', unde va rămâne ca simbol al luminii care, venind de la Roma, a binecuvântat și călăuzit de-a lungul timpului, neamul românesc, informează BRU.ro.
Acest eveniment este o recunoaștere a importanței unirii cu Roma ca izvor de spiritualitate și har, într-un an semnificativ pentru Eparhia de Cluj-Gherla: împlinirea a 155 de ani de la întemeierea Eparhiei, prin Bula Pontificală Ad Apostolicam Sedem (promulgată la 26 nov. 1853 de Papa Pius al IX-lea), document în care se vorbește pentru întâia oară despre o națiune a românilor în Transilvania. Referindu-se la acest document, PS Florentin a arătat: 'Astfel, în anul 1853, mai înainte de existența României Mari sau a unui stat românesc, Sfântul Scaun are ideea existenței unor populații de limbă și națiune română în Transilvania. Prin întemeierea Eparhiei de Armenopoli (Gherla), rezultă și dorința de a aduna vorbitorii de limbă română sub aceeași jurisdicție spirituală nu străină, ci românească și de rit oriental, nu latin'.
Acum 90 de ani, la 1 decembrie 1918, Episcopul Iuliu Hossu, părintele sufletesc a celor aproape 600.000 de credincioși din Eparhia Română Unită de Gherla, a fost cel care a citit Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba-Iulia. Conform obiceiului, vocea sa a răsunat astăzi în Catedrala greco-catolică din Cluj prin intermediul unei înregistrări. De la ora 9.45 a fost celebrat un Te Deum, alături de Episcopul Eparhial Florentin Crihălmeanu, aflându-se Mons. Mihai Todea, Vicar General și un sobor de preoți. De la ora 12.00, PS Florentin, preoți și credincioși greco-catolici, au participat la programul oficial organizat de Primăria Cluj-Napoca în fața monumentului lui Avram Iancu, ce a inclus intonarea Imnului Național, depuneri de jerbe de flori și defilarea Gărzii de onoare. Episcopul de Cluj-Gherla a mers apoi la Dej, unde a fost invitat să participe la manifestările dedicate Zilei Naționale a României organizate de Primăria orașului, în Piața centrală Bobâlna.
(Sursa: BRU.ro)
Imagini suplimentare:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 852, Ultimul acces: 2024-04-19 18:53:24