Catedrala mitropolitana din Iasi isi sarbatoreste astazi hramul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Catedrala mitropolitana din Iasi isi sarbatoreste astazi hramul

[2006-02-02]
Constructia monumentala din veacul al XIX-lea, a fost ridicata pe locul unde s-au aflat temeliile a doua biserici mai vechi: Biserica Alba si Biserica Stratenia. Piatra de temelie si constructia propriu-zisa a actualei Catedrale mitropolitane din Iasi se datoreaza mitropolitului Veniamin Costachi. Parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi si exarh al manastirilor din zona Iasului, ne-a vorbit despre cateva dintre cele mai importante obiecte de cult pastrate in Catedrala mitropolitana din Iasi: "Insasi familia regelui Romaniei, Carol I, a inzestrat aceasta Catedrala cu vitralii care au fost executate la Munchen, cu sfesnice, cu policandre, cu candele de argint, cu odoare si cu multe vesminte pretioase, iar tabloul votiv si tronurile regale pot fi vazute si astazi in Catedrala. Catapeteasma a fost executata la Kiev, iar mozaicul de la intrare care se vede din curtea Catedralei a fost executat in anii "80, fiind opera ctitorului Gheorghe Raducanu. Catedrala mitropolitana este un sanctuar de spiritualitate ortodoxa si opera de arta monumentala".

Parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a spus faptul ca hramul care este sarbatorit astazi la Catedrala mitropolitana din Iasi are semnificatii deosebite pentru slujitorii de aici: "La Catedrala mitropolitana, hramul este o sarbatoare aparte. In primul rand, pentru ca aceasta, biserica, este manastirea episcopului locului, in cazul de fata al mitropolitului locului. Este biserica in care el oficiaza cel mai des, este biserica unde primeste oaspeti atunci cand este vorba despre reprezentanti ai altor Biserici Ortodoxe surori, cum s-a intamplat de multe ori in ultima vreme si in ultima jumatate de veac la Iasi, pentru ca niciodata in istoria ei, Moldova nu a mai avut atatia oaspeti mari cum a avut in ultimii 50 de ani. A fost vizitata de toti marii patriarhi, inclusiv de Patriarhul Ecumenic. De aceea, Catedrala mitropolitana, in cazul de fata, hramul ei are semnificatii aparte si trebuie inteles in adevarata sa profunzime".

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1037, Ultimul acces: 2024-05-01 01:10:44