Retrocedarile de terenuri catre Manastirea Sangeap-Basaraba: un drept consfintit de lege - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Retrocedarile de terenuri catre Manastirea Sangeap-Basaraba: un drept consfintit de lege

[2006-02-02]
COMUNICAT DE PRESA

Întrucât în presa locală din ultimele zile au apărut o serie de articole cu privire la presupuse nereguli în cazul atribuirii de către instanța de judecată a unor suprafețe de teren Mănăstirii Sângeap-Basaraba, dorim să aducem la cunoștința opiniei publice următoarele:

1. În baza Legii 1/2000, Mănăstirea Sângeap-Basaraba a solicitat restituirea a 30 de hectare de pădure și 50 de hectare de teren agricol din terenurile care i-au aparținut și care au fost confiscate de statul comunist. Prin Hotărârea nr. 153/20.09.2000, Comisia județeană de fond funciar a validat pentru Mănăstirea Sângeap-Basaraba suprafața de 30 de hectare cu vegetație forestieră și a invalidat suprafața de 50 hectare de teren arabil. Mănăstirea a contestat această Hotărâre cu privire la terenul arabil și, în urma contestației, Comisia județeană de fond funciar Iași, prin Hotărârea 229/21.12.2000, a reconstituit “dreptul de proprietate pentru suprafața de 50 hectare teren situat în Scobinți” (art. 1). În articolul 3 al acestei Hotărâri se făcea precizarea: “Comisia locală Scobinți de fond funciar și ADS Iași vor duce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri”.

2. Mănăstirea Sângeap-Basaraba are titlul de proprietate nr. 1/12.03.2002 pentru 28,6 hectare din terenul cu vegetație forestieră. Pentru diferența de 1,4 hectare (până la 30 hectare), mănăstirea a obținut o sentință judecătorească favorabilă care nu este încă pusă în aplicare.

3. Ca urmare a Hotărârii nr. 229/21.12.2000, Mănăstirea Sângeap-Basaraba a fost pusă în posesie cu terenuri agricole însumând o suprafață de numai 5 hectare (din totalul de 50) în locul numit “Dealul lui Vod㔠(cf. Titlu de proprietate nr. 130806 / 2.07.2001). Acest titlu a fost eliberat în urma unui protocol însușit de ADS București, Comisia județeană de fond funciar Iași, Comisia locală de fond funciar Scobinți și semnat de SC Cotnari SA. Terenul se află, astăzi, în arendă la SC Cotnari SA, Mănăstirea primind redevență din partea acestei societăți comerciale. Întrucât nu se respectase Hotărârea nr. 229/21.12.2000 în întregul ei, Mănăstirea Sângeap-Basaraba a introdus în instanță o acțiune îndreptată împotriva Comisiei locale de fond funciar Scobinți, Comisiei județene de fond funciar Iași, ADS București și ADS Iași. Prin Sentința civilă nr. 312/13.05.2004, rămasă definitivă și irevocabilă și investită cu putere executorie, Comisia județeană de fond funciar Iași, Comisia locală de fond funciar Scobinți, ADS București și ADS Iași au fost obligate la punerea în posesie a întregii suprafețe de teren validate.

4. Prin adresa nr. 27/22.09.2005, Mănăstirea Sângeap-Basaraba a comunicat Comisiei locale de fond funciar Scobinți Sentința civilă nr. 312/13.05.2004. Această comisie a comunicat-o, la rândul ei, Comisiei județene de fond funciar. Comisia județeană de fond funciar Iași, prin adresa nr. 2137/16.11.2005, a înaintat documentația către ADS Iași care însă, prin D-l Lăcătușu Valeriu, a refuzat să o pună în aplicare. Astfel, Mănăstirea Sângeap-Basaraba a fost obligată să depună plângere împotriva ADS Iași și ADS București întrucât nu respectă și nu aplică hotărârile unei instanțe judecătorești. Această acțiune este în curs de desfășurare.

În concluzie, Mănăstirea Sângeap-Basaraba nu a cerut decât un drept consfințit de legile statului român, drept care a fost confirmat și de instanțele de judecată. Toate discuțiile cu privire la o anumită filă a Registrului agricol al comunei Scobinți care ar fi fost modificată nu privesc reprezentanții Bisericii, ci instituția care deține acest registru, adică Primăria Scobinți. Este evidentă însă existența unei campanii de presă calomnioasă la adresa Mănăstirii Sângeap-Basaraba, foarte probabil susținută de cei care împiedică, în mod interesat, săvârșirea unui act de dreptate. Biserica nu revendică bunuri mobile sau imobile din dorința de a se îmbogăți, de a acumula, ci pentru a putea ajuta și pe alții. Arhiepiscopia Iașilor, datorită multitudinii de activități caritabile și cultural-misionare, are tot timpul datorii, iar nu rezerve financiare. Așadar Biserica nu solicită nimic din ce nu i-a aparținut (sau nu i se cuvine prin lege) și, mai mult, are datoria morală de a recupera acele bunuri pe care credincioșii le-au donat de-a lungul timpului pentru a fi pomeniți la Sfintele Slujbe.

Secretariatul Centrului Eparhial Iași

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1479, Ultimul acces: 2024-05-01 01:33:59