Candidatii pentru postul vacant de episcop al Caransebesului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Candidatii pentru postul vacant de episcop al Caransebesului

[2006-01-18]
In cadrul sedintei Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care s-a desfasurat timp de doua zile la resedinta patriarhala din Bucuresti, 17-18 ianuarie 2006, s-au desemnat candidatii pentru scaunul vacant de episcop al Caransebesului. Scaunul de episcop al Caransebesului a ramas vacant, dupa ce PS Laurentiu Streza a fost ales Mitropolit al Ardealului. Pentru acest post vacant au fost desemnati urmatorii doi candidati:

1. PS Lucian Lugojanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei.
PS Lucian Lugojanul s-a nascut la data de 9 septembrie 1965, in Arad. Scoala primara si gimnaziala le-a urmat tot in Arad, dupa care a frecventat cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Caransebes, pe care l-a absolvit in anul 1992. Isi continua studiile teologice la Facultatea de Teologie din Arad, luandu-si licenta in anul 1996, cu lucrarea "Istoria lausiaca", de Paladie. A intrat ca frate la Manastirea Hodos Bodrog, din Eparhia Aradului, unde, la data de 1 aprilie 1990, a fost hirotonit ieromonah, devenind slujitor al altarului la aceasta manastire, apoi la Manastirea Arad-Gai. In luna septembrie 1992 s-a transferat in postul de preot la Catedrala mitropolitana din Timisoara, iar la data de 1 august 1994 a fost numit staret al Manastirii "Izvorul Miron-Romanesti" din cadrul Arhiepiscopiei Timisoarei. In decembrie 1999 a fost hirotesit protosinghel, iar in ianuarie 2000 a primit rangul de arhimandrit din partea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Concomitent cu functia de staret al Manastirii de la Romanesti, a indeplinit si incredintarea de exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Timisoarei, functii pe care le-a detinut pana la data alegerii de catre Sf. Sinod, in postul de episcop vicar al acestei eparhii. In sesiunea sa de lucru din 12-13 septembrie 2000, la propunerea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titulatura "Lugojanul". Festivitatile solemne ale hirotoniei intru arhiereu a PS Lucian Lugojanul, au avut loc in zilele de 3 si 31 septembrie 2000.

2. Protos. Paisie Ion, secretarul Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, de la Gyula.
Parintele protosinghel Paisie Ion s-a nascut in anul 1971, la Curtea de Arges. Dupa terminarea studiilor liceale in orasul natal, a urmat cursurile Facultatii de Medicina veterinara, apoi pe cele ale Facultatii de Teologie din Timisoara. Cu binecuvantarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, in anul 1999 a fost hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah la Centrul eparhial al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria. In anul 2002 a fost hirotesit protosinghel si, tot in 2002, a fost numit secretar eparhial de limba romana al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria.

Alegerile pentru desemnarea episcopului Caransebesului vor avea loc in prima decada a lunii februarie, cand este programata intrunirea Colegiului Electoral Bisericesc.

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1570, Ultimul acces: 2024-04-23 05:10:52