Nou serial catehetic: Teologia trupului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Nou serial catehetic: Teologia trupului

[2006-01-16]
ProFamilia.ro a început de astăzi să transmită un nou serial catehetic, dedicat "Teologiei trupului", dezvoltată de Papa Ioan Paul al II-lea. Abonații serviciului "Cateheză", care primeau până acum prin email, vinerea, materialele semnate de Robert Lazu, au începând din 16 ianuarie ocazia să primească în fiecare zi de luni un email cu un text din lucrarea de prezentare (popularizare) a "Teologiei trupului", semnată de pr. Richard M. Hogan.

"În cartea sa Martor al speranței, George Weigel susține faptul că Teologia trupului a Papei Ioan Paul al II-lea este o `bombă teologică cu ceas care va exploda, cu consecințe dramatice, cândva în al treilea mileniu al Bisericii`", amintește pr. Hogan în deschiderea lucrării sale. "Deși încheiată în noiembrie 1984, până recent Teologia trupului nu a stârnit prea multe reacții sau prea mare interes. De fapt, puțini catolici au auzit despre Teologia trupului înainte de publicarea cărții lui Weigel. Remarca lui Weigel și analiza pe care o face la Teologia trupului sunt în parte responsabile de interesul renăscut pentru această importantă operă papală. Teologia trupului a Papei Ioan Paul al II-lea constă într-o serie de discursuri rostite la audiențele papale de miercurea, în Roma, între septembrie 1979 și noiembrie 1984."

În ciuda necunoașterii ei, Teologia trupului are o importanță deosebită pentru omul vremurilor noastre, pentru familiști dar și pentru celibi. Aceasta a fost motivația sitului ProFamilia.ro de a începe un serial catehetic. Ținta lui este de a oferi creștinului modern modelul de gândire dezvoltat de Papa Ioan Paul al II-lea. Așa după cum pr. Hogan scrie în primul capitol, în istoria creștinismului au existat până acum trei modele majore de gândire, dezvoltate de Sf. Augustin, de Sf. Toma d`Aquino, respectiv de (viitorul Sfânt?) Papa Ioan Paul al II-lea. Par cuvinte curajoase, care se vor proba abia în următoarele decenii, secole.

Pr. Richard M. Hogan s-a născut în Minneapolis, Minnesota, SUA, la 31 iulie 1951, cel mai mare dintre cei șase copii ai părinților săi. A urmat școala și universitatea catolică, absolvind cu "summa cum laude" Universitatea Sf. Toma din St. Paul, în 1973, cu licența în istorie. A fost hirotonit preot pentru Arhidieceza Romano-Catolică de St. Paul și Minneapolis, în 1981. Ca preot este co-autorul a două cărți despre teologia Papei Ioan Paul al II-lea, alături de colegul său de clasă, pr. John M. LeVoir, din aceeași Arhidieceză. Materialele ce sunt transmise prin email abonaților la serviciul "Cateheză" sunt publicate și online, pe situl ProFamilia.ro (aici).

Cei interesați să primească săptămânal materialele despre "Teologia trupului" se pot abona de la pagina www.catholica.ro/subscrie.asp.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1820, Ultimul acces: 2024-05-01 13:23:20