Catapeteasma este o Evanghelie pictata, a spus Patriarhul la sfintirea iconostasului Bisericii Militari I - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Catapeteasma este o Evanghelie pictată, a spus Patriarhul la sfințirea iconostasului Bisericii Militari I

[2020-01-25]
de Gheorghe Anghel

La o primă vedere, catapeteasma pare a fi un zid pe care se află mai multe icoane, însă Patriarhul Daniel a prezentat sâmbătă semnificațiile iconostasului existent în toate bisericile ortodoxe și a evidențiat că reprezintă o „evanghelie pictat㔠sau „un ecran prin care noi privim spre Împărăția Cerurilor”.
Explicațiile au fost oferite de Părintele Patriarh Daniel cu prilejul sfințirii catapetesmei restaurate de la biserica parohiei Militari 1, aflată în Sectorul 6 al Capitalei, care și-a serbat al doilea hram dedicat Sfântului Grigorie Teologul.
Parte integrantă a bisericii, iconostasul sau catapeteasma se află între altar și naos. Sfinții Părinți l-au asemănat cu hotarul dintre două lumi: cea divină și cea umană, cea veșnică și cea trecătoare.
Sfințirea catapetesmei
După slujba de sfințire, Preafericirea Sa a vorbit despre catapeteasma pe care a asemănat-o cu Sfânta Scriptură, numind-o „Evanghelie pictat㔠și a explicat că reprezintă un mijloc important de misiune, de transmitere a cuvântului mântuitor.
„Atunci când privim la icoane avem trăirea ca și când citim în Sfintele Scripturi. (…) Ceea ce se spune în Sfânta Evanghelie pentru urechi, se spune în icoane pentru vedere (…) Toată teologia, toată Evanghelia este concentrată în simbol sub formă vizuală, ca ceea ce auzim noi cu urechile să vedem și cu ochii”, a spus Preafericirea Sa.
Iconostasul semnifică unirea prin iubire a cerului cu pământul
– Sf. Simeon al Tesalonicului
Părintele Patriarh a precizat că iconostasul reprezintă, de fapt, o „formă vizuală concentrată a Împărăției lui Dumnezeu” și a vorbit despre icoanele aflate lângă ușile Împărătești în care este pictat Mântuitorul Iisus Hristos: Maica Domnului cu pruncul și Hristos ca Împărat sau Arhiereu.
El a explicat că icoanele menționate simbolizează cele două veniri ale Mântuitorului Iisus Hristos pe pământ, „prima smerită, iar a doua întru slav㔠și c㠄între aceste două veniri se desfășoară viața Bisericii”.
„Când ne uităm la iconostas vedem Împărăția lui Dumnezeu venind spre noi, ca noi să înaintăm spre Împărăția Cerurilor”, a spus Patriarhul Daniel.
Catapeteasma bisericii parohiei Militari I. Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene.
Pentru a explica mai bine sensul catapetesmei, Preafericirea Sa a definit-o ca un mijloc de legătură între vremelnicie și veșnicie.
„Catapeteasma nu este un zid care desparte altarul de nasos, ci este un ecran, o icoană mare formată din icoane mai mici ca niște ferestre prin care noi privim încă din lumea aceasta spre Împărăția Cerurilor”.
Citând din Sfântul Gherman, Patriarhul Daniel a spus c㠄Biserica este Cerul pe pământ, iar în mod deosebit catapeteasma este icoana Împărăției Cerurilor” și a subliniat că iconostasul „unește, nu desparte lumea văzută, pământească, de lumea nevăzută, cerească prin chipurile sfinților din Ceruri”.
Daruri și distincții
După slujbă, Părintele Patriarh Daniel i-a felicitat pe slujitorii lăcașului de cult din cartierul Militari și a oferit mai multe daruri pentru biserica parohiei.
Pentru activitatea pastorală, liturgică, social-filantropică și administrativă desfășurată de-a lungul timpului la Parohia Militari I, pr. paroh Ștefan Buchiu a primit din partea Patriarhului României Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru clerici.
Cei care au contribuit la restaurarea catapetesmei au primit din partea patriarhului diplome de apreciere.
Biserica parohiei Militari I
Lăcașul de cult a fost construit în anul 1886 în timpul Mitropolitului Calinic Miclescu din fondurile donate de negustorul Nicolae Manolescu și soția sa Anastasia.
A fost resfințită ultima dată în anul 2005 de Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului, pe atunci Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 646, Ultimul acces: 2024-04-28 04:06:50