Intalnire interconfesionala istorica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Intalnire interconfesionala istorica

[2006-12-29]
(Roland Parashiv / AARC Muntenia)
„A fost o ocazie cu adevarat istorica!”, a recunoscut dl. Gheorghe Zamani, Primarul orasului Techirghiol, la finalul intalnirii interconfesionale care s-a desfasurat joi 14 decembrie 2006 la Casa de Cultura „Constantin Tanase” din Techirghiol. Proiectul acestei intalniri a fost propus si coordonat de Radio Vocea Sperantei (RVS) Constanta, iar partener in organizare a fost Primaria Techirghiol. Intalnirea interconfesionala numita „S-a nascut Mantuitor” a inclus un concert de muzica religioasa, alocutiunile reprezentantilor administratiei locale si ai cultelor religioase, momente poetice si diverse prezentari.
Totul a inceput cu un grup de initiativa locala alcatuit din unul dintre preotii Bisericii Ortodoxe – preot Ciprian Stoichin si pastorul Bisericii Adventiste, Roland Paraschiv. Aceasta colaborare, ea insasi istorica, a adus ca rod un eveniment special pentru intreaga comunitate locala. La proiect s-au alaturat directorul Casei de Cultura, dl. Florin Zisu si consilierul pentru cultura si culte al Consiliului Local, d-na Constanta Vlagea. Toate pregatirile si fondurile au venit din partea celor doi organizatori. Trei culte religioase importante, care sunt bine reprezentate in Techirghiol, au raspuns invitatiei: Biserica Ortodoxa Romana, Cultul Musulman si Biserica Adventista de Ziua a Saptea.
Cei circa 200 de spectatori care au asistat la eveniment au putut urmari o scurta prezentare a activitatilor RVS Constanta si au putut cunoaste mai multe despre unele personalitati prezente la eveniment, ca si despre cultele religioase si corurile care au incantat auditoriul cu un program de exceptie.
Primul cor a fost Corul Mehtap, al Uniunii Turce. Imbracati in costume traditionale, au cantat cantece de dragoste, intelegere si respect intre oameni. Acesta a fost si mesajul transmis de reprezentantul Cultului Musulman, dl. Abdulah Aiedin, presedinte al Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani, filiala Techirghiol. A urmat apoi corul Recapitulatio al Bisericii Adventiste, format din elevi si studenti de la bisericile adventiste din Constanta, majoritatea dintre tineri fiind de la biserica din Viile Noi. Acestia au fost insotiti de pastorul lor, Mihai Brasov, care a avut si responsabilitatea mesajelor grafice de inalta tinuta artistica proiectate in cadrul evenimentului. In mesajul reprezentantului Bisericii Adventiste, pastor Roland Paraschiv, s-a mentionat importanta universala a nasterii lui Isus Hristos ca Mantuitor si importanta revenirii Sale ca Rege si Imparat. A urmat apoi corul Armonia, al Arhiepiscopiei Tomisului, format din studenti la teologie si profesionisti, care au interpretat cantece de nasterea Domnului romanesti si straine, de o calitate care a incantat auditoriul. Reprezentantul de seama al Arhiepiscopiei Tomisului, vicar episcopal preot Maxim Vlad, a continuat gandurile din mesajul adventist cu privire la pregatirea serioasa in vederea revenirii lui Isus Hristos.
Evenimentul a produs o mai buna cunoastere intre reprezentantii cultelor religioase, o manifestare generala de respect pentru Biserica Adventista si descoperirea unor modalitati noi de colaborare intre culte, sau cu autoritatile locale. Iata cuvintele pe care Primarul orasului Techirghiol le adresa pastorului Bisericii Adventiste din localitate si care au facut parte dintr-un interviu inregistrat pentru RVS Constanta: „Sunt incantat de ce s-a intamplat… acesta este normalul. In orasul nostru relatiile dintre culte merg bine, dar trebuie … sa intelegem ca trebuie sa continuam sa ne respectam unii pe altii… Impreuna putem reusi sa facem acest lucru. Langa mine este o echipa de oameni… iar dumneavoastra ati devenit unul dintre ei in seara aceasta.”
Puteti vedea fotografii la adresa: http://www.adventistmuntenia.ro/newstext.php?id=462

Sursa: www.Intercer.ro


Contor Accesări: 962, Ultimul acces: 2024-04-29 21:40:10