Guvernul irlandez vrea amendarea persoanelor care se roaga in apropierea clinicilor de avort - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Guvernul irlandez vrea amendarea persoanelor care se roagă în apropierea clinicilor de avort

[2022-08-11]
Militanții pro-viață și apărătorii libertății religioase din Irlanda și-au exprimat consternarea în urma veștii că guvernul irlandez intenționează să introducă amenzi și pedepse cu închisoarea pentru persoanele care se roagă, țin pancarte sau încearcă să convingă femeile să nu avorteze, în timp ce se află în apropierea unei clinici de avort. Legislația propusă ar însemna că persoanelor nu li s-ar permite să își exprime opiniile pro-viață la mai puțin de 100 de metri de clinicile de avort, interzicând totodată rugăciunea în tăcere, purtarea de pancarte și orice ofertă pașnică de alternative la avort.

Activiștii pro-viață au reacționat subliniind că nu există nici o dovadă că veghile de rugăciune pro-viață din apropierea clinicilor de avort din Irlanda sunt periculoase sau ilegale. Într-o declarație din 4 august, Megan Ní Scealláin de la Life Institute a declarat: „Comisarul Drew Harris i-a scris ministrului Sănătății [Stephen Donnelly] pentru a preciza în mod clar că nu exist㠑nici o dovad㒠care să sugereze că protestele pro-viață la vreun centru au fost abuzive sau amenințătoare. El a confirmat că veghile de rugăciune au fost, de fapt, pașnice și legale. Bineînțeles, Stephen Donnelly știe acest lucru și alege să ignore sfaturile comisarului pentru a îndeplini ordinele grupurilor de campanie și pentru a lovi în activiștii pro-viață despre care știe că nu încalcă nici o lege”, a spus ea. „De fapt, comisarul a declarat de asemenea că, în cazul în care ar fi fost încălcată vreo lege, legile existente sunt suficiente pentru a rezolva acest lucru”.
Poziția guvernului irlandez diferă de cea a guvernului britanic, care susține că există deja legi suficiente pentru a proteja femeile care doresc să facă avort de hărțuire și intimidare. În urma dezvăluirii propunerilor guvernului irlandez, David Quinn, directorul Institutului Iona, un grup creștin de apărare, a pus la îndoială constituționalitatea controversatelor planuri ale guvernului. El a declarat pentru Catholic News Agency la 9 august: „Presupunând că legea va fi aprobată, aceasta va fi una dintre cele mai restrictive din întreaga Europă, deoarece alte țări respectă mai mult dreptul la protest și consideră că legi ca aceasta sunt disproporționate. În Irlanda avem deja legi împotriva intimidării sau hărțuirii, iar comisarul nostru a declarat acest lucru în contextul apelurilor pentru aceste zone tampon. Dar guvernul insistă oricum, încurajat de majoritatea partidelor din opoziție și de grupurile de lobby pro-avort.”
„Irlanda a trecut de la a fi o țară extrem de pro-viață la capătul opus al spectrului în doar câțiva ani. Interzicerea chiar și a veghilor de rugăciune pro-viață la mai puțin de 100 de metri de locurile care efectuează sau facilitează avortul arată cât de mult ne-am schimbat. Dacă legea este atât de restrictivă pe cât s-a promis, s-ar putea să fie chiar neconstituțională. Președintele are puterea de a o trimite la Curtea Supremă atunci când va fi gata să o semneze în lunile următoare și ar trebui să facă acest lucru.” Între timp, avocata și proeminentă militantă pro-viață Cora Sherlock a declarat că propunerea ar trebui să preocupe pe toată lumea, indiferent de părerea lor despre avort. Ea a spus: „Această propunere stabilește un precedent foarte îngrijorător și ar trebui să fie îngrijorătoare indiferent de părerea ta despre avort. Dreptul la libertatea de exprimare, de circulație și de întrunire pașnică, precum și libertatea de a protesta au fost întotdeauna foarte bine respectate în Irlanda și au primit o prioritate ridicată în Constituția irlandeză. Propunerea legislativă care ar încălca acest drept ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru toată lumea.”
Într-o declarație din 4 august a grupului Dreptul la Viață, se arată că, deși guvernul irlandez nu a decis încă cu privire la durata pedepsei cu închisoarea sau a sancțiunilor pentru cei care oferă în mod pașnic alternative la avort, un grup de campanie pro-avort, Împreună pentru siguranță, a redactat o versiune anterioară a proiectului de lege care cerea o pedeapsă cu închisoarea de șase luni sau o amendă de 3.000 de euro.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 325, Ultimul acces: 2024-04-29 23:44:31