Biserica „Sfanta Mahrama” din Iasi a fost sfintita. Parohul a primit Crucea Patriarhala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica „Sfânta Mahram㔠din Iași a fost sfințită. Parohul a primit Crucea Patriarhală

[2021-10-11]
de Gheorghe Anghel

„Biserica este chipul sufletului nostru care meditează la Dumnezeu”, a subliniat IPS Teofan la sfințirea Bisericii „Sf. Mahramă a Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Iași. Lăcașul de cult a fost binecuvântat duminică, după 18 ani de la punerea pietrei de temelie.
Slujba a fost prezidată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Alături de Înaltpreasfinția Sa au slujit Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.
Pentru efortul depus în construirea bisericii, părintele paroh Necu­lai Dorneanu a primit Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție conferită în Biserica Ortodoxă Română. Preotul co-slujitor Gheor­ghe Mihăilă a fost hirotesit iconom stavrofor, informează Ziarul Lumina.
În omilia sa, ierarhul a explicat că demnitatea de creștin este cea mai mare dintre toate cele lumești.
„Dumnezeu ne-a lăsat Biserica, ne-a făcut pe noi membri ai Bisericii. Oricâte demni­tăți, oricâte cariere am putea atinge în viață, nici una din ele nu poate fi mai importantă și mai mare, mai adâncă, mai înălțătoare decât aceea de a fi membru în Biserica lui Hristos, de a fi botezat în Biserica lui Hristos. Dumnezeu ne-a lăsat Biserica; noi, cei de față, împreună cu zidurile Bisericii, cu cei asemenea nouă, în viață sau care vor veni după noi, precum și cei care au fost îna­intea noastră, formăm Biserica cea mare a lui Hristos. În această Biserică auzim cuvântul Domnului «Nu plânge» sau «Tinere, ție îți zic: Scoală-te!» sau «Hristos vă va face liberi». Iar dacă Hristos ne va face liberi, cu adevărat liberi vom fi”.
„Biserica este izvorul vieții și al Învierii dacă în ea se află putere în cuvânt și în fapta iubirii. De aceea, ne luptăm ca bisericile noastre de zid, parte văzută a Bisericii celei mari, să fie frumoase în arhitectura lor, în picturile lor, în veșmintele lor, în cântările lor, pentru ca slava lui Dumnezeu să se arate prin ele. Biserica este chipul sufletului nostru care meditează la Dumnezeu”.
Slujba de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie, oficiată în aer liber. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Byzantion” din Iași.
Biserica cu hramul „Sfânta Mah­ramă a Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din municipiul Iași, Protopopiatul Iași 2, a fost construită între anii 2003-2021.
Piatra de temelie a fost așezată în ziua de 13 octombrie 2001.
Arhitectura bisericii este în formă de cruce. La intrare se află un pridvor deschis, inspirat de stilul brâncovenesc. Acoperișul prid­vorului este sprijinit pe patru coloane, care sunt împodobite cu piatră sculptată manual. Pictura este realizată în mozaic din piatră naturală.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 55, Ultimul acces: 2021-11-29 15:34:09