11 octombrie, Ziua mondiala de lupta impotriva durerii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

11 octombrie, Ziua mondială de luptă împotriva durerii

[2021-10-11]
de Iulian Dumitrașcu

Ziua de 11 octombrie a fost declarată Ziua mondială de luptă împotriva durerii, începând cu anul 2004.
Inițiativa a luat naștere în urma unei reuniuni a Congresului de Oncologie, desfășurat la Istanbul, și a președintelui Asociației Mondiale de Studiere a Durerii, Sir Michael Bount.
Etimologie
Cuvântul „durere” derivă, în limba română din latinescul „dolor”; în terminologia utilizată în terapia durerii se mai folosesc termeni ce derivă din rădăcina indo-european㠄algo”, care la greci (algeo) definea durerea fizică (nevralgie, hiperalgezie, analgezie), rădăcina „angh” (din greacă, latină și sanscrit㠖 intră în constituția cuvintelor angină, anxietate) și rădăcina „spao” (din lb. greacă, spasm).
Dacă pentru durere se mai folosește și sinonimul „algie”, pentru suprimarea durerii, în limba română se folosește cuvântul „analgezie” (an-fără, algos-durere) și algeziologie pentru disciplina care studiază durearea și tratarea sa.
Cum se manifestă
Durerea este senzația neplăcută care se manifestă sub diferite forme: arsură, înțepătură, întindere. Diversitatea durerii și faptul că ea ar fi întotdeauna subiectivă explică faptul că e dificil să se propună o definiție satisfăcătoare. Această noțiune acoperă, în fapt, o multitudine de experiențe distincte, care variază după diferite criterii senzoriale și afective.
Conform Asociației Internaționale pentru Studiul Durerii, discutând cu cineva care suferă o durere cronică, cel mai des este adresată întrebarea: „Cum suporți durerea?”.
Nu există măsurători obiective pentru durere. Putem ști că o persoan㠄are durere” doar pe baza afirmațiilor sau acțiunilor sale. Aceste acțiuni pot fi măsurate obiectiv, dar aceste măsurători nu pot să evalueze evenimentele care au dus la apariția lor.
Durerea sufletească
În afară de durerea fizică, oamenii au adesea și dureri sufletești. Nu de puține ori oamenii dezvoltă afecțiuni care nu pot fi tratate clinic, dar în acest caz rugăciunea și pocăința pot deveni remediul împotriva durerii.
Patriarhul accentuează adesea în predicile sale că atunci când durerea omului se află la limita răbdării, Dumnezeu intervine cu milostivirea Sa.
„Îi este milă de orice om îndurerat; Hristos cunoaște suferința fiecărui om, dar și măsura răbdării lui”, a afirmat Patriarhul într-un cuvânt rostit în urmă cu doi ani.
Părintele Patriarh îndeamnă să nu neglijăm durerea aproapelui, ci să devenim sprijin pentru cei de lângă noi și să nu fim indiferenți.
„Când vedem în jurul nostru, oameni îndurerați să mergem spre ei, să nu așteptăm să ne cheme, deoarece nici Hristos nu a fost chemat în Nain, ci s-a dus acolo deoarece durerea era copleșitoare”.
„Uneori oamenii îndurați care nu au fost consolați la timp să dea un sens durerii lor s-au descumpănit sufletește”, a mai subliniat Patriarhul în aceeași predică.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 51, Ultimul acces: 2021-11-29 14:21:00