Anunturi din Dieceza de Timisoara - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Anunțuri din Dieceza de Timișoara

[2021-10-12]
Dieceza de Timișoara
1. Întâlnire cu decanii și arhidiaconii Diecezei de Timișoara la Ordinariatul Episcopal

Sub conducerea E.S. Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan, joi, 14 octombrie 2021 la ora 10.00 va avea loc o întâlnire cu decanii și arhidiaconii Diecezei de Timișoara, având ca temă prima etapă, anume faza diecezană a parcursului sinodal: ascultarea și consultarea Bisericilor locale, etapă care se va încheia în aprilie 2022.
2. Arad – expoziția „Constructori bănățeni de orgi. Imagini ale unui peisaj organistic european”
Joi, 14 octombrie 2021, la ora 18.30, la Palatul Cultural din Arad – concomitent și sediu al Filarmonicii din localitate – va fi vernisată expoziția „Constructori bănățeni de orgi. Imagini ale unui peisaj organistic european.” În continuare, la ora 19.00, va avea loc un concert susținut de organistul dr. Franz Metz, împreună cu Orchestra Filarmonicii din Arad. În program se regăsesc piese ale lui Johann Sebastian Bach și ale fiului acestuia, Carl Philipp Emanuel Bach.
Acum doi ani a fost montată în această sală de concerte o nouă orgă. Deja de aproape 200 de ani, Aradul a fost un important centrul al construcției de orgi, cu precădere și pentru că aici a activat constructorul Anton Dangl. Orgile sale se regăsesc până azi în România, Ungaria și Serbia. În 2021, la inițiativa canonicului catedral pr. Árpád Király, obeliscul și locul de odihnă veșnică a lui Anton Dangl au fost salvate și mutate în siguranță. Aceasta s-a realizat în colaborare cu Asociația Gerhardsforum der Banater Schwaben, München.
Expoziția dedicată orgilor, în cadrul căreia se regăsesc și pot fi găsite date cu privire la nenumărate orgi valoroase din Banat, dar în special din județul Arad, poate fi vizitată până în 22.10.2021. Intrarea este liberă.
3. Curs de formare a laicilor – on line
Cursurile de formare a laicilor continuă din această toamnă prin intermediul internetului. Scopul acestei instruiri este de a învăța cum să fim ucenici ai lui Isus. Acest curs este destinat creștinilor laici, adulți, care doresc să crească în credință și vor să slujească în secolul în care trăiesc. Următorul curs din acest an va avea loc în data de 15 octombrie a.c., începând cu ora 18.00 pe platforma Zoom, având ca temă: Biserica în slujirea celor nevoiași, referent fiind pr. Mihai Titi Dumitresc decan, paroh al comunității din Lugoj.
4. Sf. Liturghie de mulțumire, hram și sfințire de clopot la Sânnicolau Mare
Vineri, 15 octombrie 2021, cu ocazia comemorării liturgice a „Sf. Tereza de Avila” se sărbătorește hramul bisericii romano-catolice din Sânnicolau Mare. Cu acest prilej parohul acestei comunități, pr. Attila Andó va sărbători aniversarea a 25 de ani de preoție. În cadrul Sf. Liturghii solemne celebrate la ora 15.00 Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan, va sfinți noul clopot de 1200 kg al bisericii. Acesta a fost turnat cu sprijinul primăriei și consiliului local Sânnicolau Mare, dar și al altor binefăcători din țară și străinătate, înlocuind un clopot mai vechi, care datorită unei fisuri nu mai poate fi utilizat.
5. Festivalul tinerilor la Maria Radna – online
În data de 16 octombrie a.c. Centrul Diecezan de Tineret intenționa organizarea unui Festival al Tinerilor la Maria Radna. Programul bogat (scenetă-meditație, discuții în grupuri mici, workshop-uri, feedback/plen, repetiție de cântece, sf. Liturghie cu Părintele Episcop Iosif Csaba Pál) va trebui suspendat din cauza pandemiei. În acest caz, în care evoluția situației epidemiologice Covid-19 nu permite desfășurarea cu prezența fizică a festivalului, organizatorii au pregătit și cu un plan B, conform căruia în această dată fiecare parohie va pregăti un program propriu, conform posibilităților, iar la sfârșitul zilei grupurile de tineret vor prezenta online experiențele trăite în această zi.
6. Deschiderea solemnă a etapei diecezane al parcursului sinodal
Prima etapă, faza diecezană al parcursului sinodal al Sinodului Episcopilor convocat de Papa Francisc pentru 2021-2023 se va deschide oficial în cadru solemn duminică, 17 octombrie a.c., în biserica Millennium din Timișoara-Fabric printr-o Sf. Liturghie pontificală celebrată începând cu ora 18.00, de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan. Ascultarea și consultarea Bisericilor locale se va încheia în aprilie 2022.
7. Exerciții spirituale pentru preoți
Episcopia Romano-Catolică de Timișoara organizează în timpul anului mai multe exerciții spirituale pentru preoți. În perioada 18-22 octombrie 2021 preoții din Dieceza de Timișoara pot participa la exerciții spirituale în limba maghiară la Mănăstirea Surorilor Franciscane din Caransebeș, exerciții coordonate de pr. Dr. Imre Kiss, paroh de Szarvas, Ungaria, profesor de teologie, membru al Mișcării Focolare. Pentru preoții de etnie croată exercițiile spirituale vor avea loc în perioada 25-29 octombrie la Rafnic, coordonatorul programului spiritual fiind pr. dr. Davor Vukoviæ, profesor la Facultatea de Teologie din Đakovo, Croația.
8. Vizite canonice
În data de 13 iunie a.c. Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop de Timișoara, a început seria vizitelor canonice programate pentru acest an în Dieceza de Timișoara. În cursul anului Episcopul diecezan va vizita mai multe parohii din județul Timiș și din județul Arad. Cu această ocazie Episcopul de Timișoara se va întâlni cu membrii consiliului bisericesc, cu grupul de tineri și copii din parohie, cu angajații și colaboratorii parohiei, cu preoții celorlalte confesiuni religioase, cu reprezentanții diferitelor asociații și va vizita una dintre filialele parohiei. În zilele de 20 și 21 octombrie a.c., Episcopul diecezan va vizita parohia romano-catolică din Timișoara V Mehala, parohie administrată de pr. Zoltán Máthé. Sf. Liturghie pontificală de deschidere a vizitei va începe miercuri, 20 octombrie la ora 17.30 în biserica parohială. Duminică, 24 octombrie, și luni, 25 octombrie, Episcopul diecezan va vizita parohia romano-catolică din Aradul Nou, parohul acestei comunități fiind pr. Mates Dirschl. Vizita canonică va continua joi, 28 octombrie și vineri, 29 octombrie în parohia romano-catolică din Arad-Micalaca, unde Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop de Timișoara, va fi întâmpinat de către pr. László Balogh, parohul acestei comunități.
9. Duminica Misiunilor
Ziua Mondială a Misiunilor a fost instituită în anul 1926 de către Papa Pius al XI-lea, la cererea Consiliului Superior ale Operelor Pontificale Misionare, pentru a fi celebrată în întreaga lume catolică. În Dieceza de Timișoara Ziua Misiunilor în acest an este marcată în data de 24 octombrie, când în bisericile acestei Episcopii se roagă special pentru misiuni și misionari, respectiv colecta din această zi va fi oferită misiunilor.
10. Programe pentru tineri
Pentru studenții catolici în data de 26 octombrie a.c. între orele 18.00 și 18.30 va avea loc Sf. Liturghie pentru studenți. Luni, 18 octombrie a.c., între orele 20.00-21.30, va avea loc vizionare de film și cineforum. Luni, 25 octombrie a.c. între orele 20.00-21.30 va avea loc seară de divertisment (jocuri, teatru, karaoke). Locul desfășurării: str. 1 Decembrie nr. 1, Timișoara III Elisabetin.
11. Hramuri în Dieceză
– Comunitatea romano-catolică din Urseni, filială a parohiei romano-catolice din Timișoara II. Fabric sărbătorește sâmbătă, 23 octombrie 2021, hramul bisericii „Sf. Vendelin”. Sfânta Liturghie va fi celebrată la ora 16.00.
– Cu ocazia Sărbătorii „Sf. Vendelin” se sărbătorește hramul bisericii romano-catolice din Pordeanu, filială a parohiei romano-catolice Beba Veche, administrată de parohia Cenad. Sf. Liturghie va fi celebrată duminică, 24 octombrie 2021, la ora 12.00 de către pr. Tamás Bene, paroh al parohiei romano-catolice din Cenad.
– Cu prilejul sărbătorii „Sf. Vendelin” duminică, 17 octombrie 2021, va avea loc hramul bisericii romano-catolice din Otvești, filială a parohiei romano-catolice Bacova, administrată de parohia Buziaș. Sfânta Liturghie va fi celebrată începând cu ora 13.30 de către pr. Szilárd Vodila, paroh de Buziaș.
12. Serie de cateheze
Calea Neocatecumenală organizează începând cu 27 septembrie în fiecare luni și joi de la ora 19.00 în sala parohiei romano-catolice Timișoara IV Iosefin o serie de cateheze pentru adulți și tineri intitulat: „Iată Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul lumii” (Matei 28, 20).
13. A apărut calendarul pentru anul 2022
A apărut Calendarul Romano-Catolic pentru anul 2022, având în cele 12 pagini ale sale imagini reprezentative din interiorul și exteriorul Bazilicii Maria Radna, dar și din alte biserici din Dieceză. Noutatea este că, începând din acest an, sunt redate toate sărbătorile și pelerinajele, în cele trei limbi de mai mare utilizare în Dieceză (maghiară, română și germană). Aceste calendare se pot cumpăra la Ordinariatul Episcopal din Timișoara, la locul de pelerinaj Maria Radna, precum și în mai multe parohii din Timișoara și din Dieceză, prețul fiind de 15,00 lei.
Birou de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara
Tel. 0256/221115, e-mail: mediatm@gerhardus.ro

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 91, Ultimul acces: 2021-11-29 18:34:39