Serghie si Vah, martirii care au pus credinta mai presus de functii, cinstiti la Biserica Palatului Cotroceni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Serghie și Vah, martirii care au pus credința mai presus de funcții, cinstiți la Biserica Palatului Cotroceni

[2021-10-07]
de Sorin Ionițe

Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah, ocrotitorii spirituali ai Bisericii de la Palatul Cotroceni, au fost senatori romani, unii dintre cei mai importanți nobili de la curtea împăratului roman Maximian (286-305).
Împăratul îi cinstea pentru vitejia lor în războaie și pentru dedicarea cu care își împlineau slujba. În secret, însă, ei erau creștini. Atunci când s-a aflat, nu au renunțat nicidecum la credința în Hristos. Pentru acest lucru, la porunca lui Maximian, au fost depuși imediat din funcțiile pe care le aveau, apoi batjocoriți și torturați până la moarte.
Fragmente din moaștele Sfinților Serghie și Vah se află în prezent la Biserica Palatului Cotroceni, unde a fost celebrat hramul joi, în condițiile impuse de situația epidemiologică din București.
A slujit un sobor de preoți și diaconi condus de părintele arhi­mandrit Irineu Dogaru, eclesiarhul bisericii.
„Ca în fiecare an, ne-am adunat pentru a-i cinsti după cuviință pe Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah, ocrotitorii acestui sfânt lăcaș și mijlocitori către Mântuitorul Iisus Hristos. Ne-am organizat pentru sărbătorirea lor într-un context social diferit față de ceilalți ani. Ne confruntăm cu un dușman nevăzut, motiv pentru care am luat toate măsurile de siguranță necesare”, a spus Arhim. Irineu Dogaru.
„Ne rugăm sfinților pomeniți astăzi să ne ocrotească în continuare de aceste încercări”, a declarat eclesiarhul bisericii pentru Ziarul Lumina.
La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii bisericii.
Biserica de la Cotroceni a fost construită pe locul fostei Mănăstiri Cotroceni, ctitorie a domnitorului Șer­ban Cantacuzino. Sfințirea ei a avut loc în 2008.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 50, Ultimul acces: 2021-11-29 11:27:49