Patriarhul Daniel a prezentat doua volume dedicate Manastirii Cernica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul Daniel a prezentat două volume dedicate Mănăstirii Cernica

[2021-10-05]
de Iulian Dumitrașcu

Patriarhul Daniel a prezentat marți două volume având în prim-plan Mănăstirea Cernica. Lucrările au fost dăruite celor care au contribuit la execuția lucrărilor de sistematizare și reamenajare la cimitirul așezământului monastic ilfovean.
Este vorba despre „Portrete cernicane – ierarhi și stareți din istoria Mănăstirii Cernica” și „Ostrovul Învierii – Cimitirul Mănăstirii Cernica”, apărute în 2021 la Editura Basilica.
Potrivit Preafericirii Sale, prima lucrare este „de comemorare a celor care au fost aici ierarhi, care au devenit călugări în această mănăstire, sau unii care sunt înmormântați aici. Avem peste 30 de ierarhi care în timpul istoriei au fost iubitori ai acestei mănăstiri”.
„Avem în același volum și chipul unor stareți care sunt evidențiați și pentru care am găsit imagini pentru că această mănăstire veche, dar nu s-a păstrat tabloul sau fotografii cu chipul tuturor stareților care au fost de-a lungul timpului”.
„Aceste portrete care pentru unitatea lor au fost pregătite de un singur pictor, care s-a inspirat din izvoarele cunoscute și găsite până acum, se află reproduse în muzeul Mănăstirii Cernica, recent reorganizat și pus în lumină foarte elegantă. Deci, portretele cernicane se pot găsi în acest muzeu, dar și în cartea aceasta”, a spus Părintele Patriarh.
Cea de-a carte a fost numită Ostrovul Învierii…, „pentru că cei înmormântați aici au fost înmormântați întru nădejdea Învierii și a vieții celei de veci, așa cum se spune la sfârșitul Crezului Ortodox”.
„În acest volum sunt prezentați nu numai ierarhi și stareți, ci și o mulțime de oameni de cultură teologică și cultură laică”, a precizat Patriarhul României.
Prezentarea volumelor a avut loc la ședința Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, organizată la Centrul Social – Cultural „Sf. Ier. Calinic de la Cernica.
Lucrările ședinței au fost succedate de o slujbă de pomenire pentru Părintele Dumitru Stăniloae, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit 28 de ani.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 36, Ultimul acces: 2021-11-26 06:29:47