Zi de formare la Bacau si Traian pentru comitetele parohiale ale Actiunii Catolice - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Zi de formare la Bacău și Traian pentru comitetele parohiale ale Acțiunii Catolice

[2021-10-08]
Sâmbătă, 2 octombrie 2021, în sărbătoarea Sfinților Îngeri Păzitori, Acțiunea Catolică a reunit comitetele grupurilor parohiale pentru o zi de formare și de introducere în noul an asociativ. Activitatea s-a desfășurat la parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Bacău, pentru parohiile din zona Bacău și la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian, pentru zonele Roman și Iași. Au participat responsabili parohiali din 28 de parohii însoțiți de asistenți spirituali.

Activitatea s-a deschis cu rugăciunea membrului Acțiunii Catolice prin care am invocat ajutorul lui Dumnezeu și al patronilor spirituali pentru noul an asociativ, urmată de salutul păstorilor locurilor de desfășurare și al organizatorilor – membri ai Consiliului Diecezan. Salutul încrezător și plin de speranță al Cristinei Mare, președinte diecezan, a exprimat recunoștința pentru cei 30 de ani de Acțiune Catolică în Dieceza de Iași, dar și îndemnul de a trăi cu bucurie timpul prezent, conștienți că bucuria izvorăște dintr-o slujire simplă, dar plină de dragoste și pasiune.
Momentul formativ susținut de pr. Felix Roca, asistent spiritual general al AC Iași, și de pr. Francisc Fărcășel, asistent spiritual al sectorului adulți, zona Roman, a fost construit pe tema și motoul anului asociativ: „Înaintează în larg, Acțiunea Catolică! Trăiește măreția timpului prezent!” și „Iată acum este momentul potrivit, iată acum este ziua mântuirii!” (2Cor 6,1). Au fost evidențiate cadrul și direcțiile de orientare în noul an asociativ, cuvântul cheie fiind timpul prezent, ACUM. Dumnezeu continuă să ne cheme, iar răspunsul la chemarea lui nu suferă întârziere. De multe ori motivațiile răspunsului nostru în acceptarea responsabilităților primite sunt intersectate, este necesar să medităm cum putem realiza lucruri bune în comunitățile noastre, abandonând temerile noastre și îmbrățișând încrederea în Dumnezeu. Prezentul, aici și acum, este timpul pentru a face binele. Fiecare responsabil a fost invitat să își asume responsabilitatea primită ca pe o slujire, să ia inițiativa și să facă grupul parohial să fie viu.
După o scurtă pauză au urmat grupuri de discuții în care s-au căutat răspunsuri la întrebările: Ce ne împiedică să facem binele imediat, fără să amânăm? Cum poate fi grupul parohial mai prompt în a face binele? Teama de judecata celorlalți, comoditatea, lipsa curajului și a încrederii, descurajarea insuflată de ceilalți, au fost principalele lucruri care împiedică în a face binele fără întârziere, iar comunicarea clară, colaborarea, cunoașterea nevoilor comunității locale, distribuirea sarcinilor, luarea inițiativei, aprofundarea statutului Acțiunii Catolice pentru cunoașterea identității grupului de Acțiune Catolică, pot conduce grupul să fie mai prompt în realizarea binelui.
A urmat Sfânta Liturghie, prilej de a-i aduce lui Dumnezeu mulțumire și laudă pentru carisma Acțiunii Catolice și de a ne ruga pentru fidelitate și reușita activităților propuse. La Bacău au concelebrat: pr. Felix Roca, asistent spiritual general, pr. Iosif Dămătăr, decan de Bacău-Sud, asistent spiritual al sectorului adulți, zona Bacău, și paroh al comunității din Valea Mare, pr. Claudiu Cocuț, paroh al comunității din Zăpodia, și pr. Pavel Mărtinaș, vicar al parohiei „Sfânta Cruce” din Bacău. În cuvântul de învățătură, pr. Iosif Dămătăr ne-a invitat să prețuim pe fiecare deoarece „îngerii lor privesc fața Tatălui”, să căutăm să fim umili, simpli, fără teamă, asemeni copiilor. La Traian au concelebrat pr. Fărcășel Francisc, paroh al comunității din Sagna, pr. Eduard Cristian David, vicar la parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, și pr. Gundel Richard Michael, vicar la parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regin㔠din Tămășeni. Cuvântul de învățătură al pr. Francisc s-a bazat pe legătura dintre „Îngerii păzitori” și responsabilitățile noastre și pe ideea că toți putem fi îngeri păzitori pentru membrii asociației parohiale.
În partea după-amiezii s-au realizat consilii zonale. Fiecare sector a primit informații asupra modalităților de a trăi măreția timpului prezent prin activități concrete specifice sectorului și laturilor Acțiunii Catolice. S-au făcut cunoscute activitățile diecezane unitare și cele naționale, care ne dau posibilitatea de a face din timpul nostru un dar pentru ceilalți și de a ne îmbogăți prin schimbul de experiențe cu membri ai Acțiunii Catolice din alte asociații și de alt rit. Fiecare responsabil a fost invitat să transmită mai departe entuziasmul și informațiile primite în această zi și să continue să fie plini de viață în îndeplinirea slujirii primite, conștienți fiind c㠄președinții dau tonul”, după cum spuneau Cristina Mare și pr. Felix Roca.
Mulțumim gazdelor activității noastre: pr. Farcaș Gabriel, paroh al parohiei „Înălțarea Sfintei Cruci” Bacău, și pr. Felician Tiba, director al Centrului „Gaudium et Spes” din Traian, pentru ospitalitate, încredințăm lui Dumnezeu întreaga Acțiune Catolică și așteptăm să ne revedem cu bucurie în ziua de 23 octombrie, la deschiderea anului asociativ. (Bernadeta Moreanu & Laurențiu Dîncă)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 68, Ultimul acces: 2021-11-29 06:07:52