Pr. Marc-Antoine Costa de Beauregard il citeaza pe Pr. Dumitru Staniloae in cea mai recenta lucrare a sa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pr. Marc-Antoine Costa de Beauregard îl citează pe Pr. Dumitru Stăniloae în cea mai recentă lucrare a sa

[2021-07-12]
de Iulian Dumitrașcu

În cea mai recentă carte a sa, „Le Sacrement de l’Homme” (Taina Omului), Pr. Marc-Antoine Costa de Beauregard, protoiereu al Protopopiatului Ortodox Român al Franței, îl citează pe Părintele Dumitru Stăniloae.
Marele dogmatist român se află printre cei propuși pentru canonizare de Biserica Ortodoxă Română în anul 2025.
Lucrarea semnată de Părintele Marc-Antoine a fost publicată la Editura „Les Éditions du Cerf”, Paris, 2021 și se află în strânsă legătură cu teza sa de doctorat: „Souffrance et obéissance: la personne et la Croix” (Suferință și ascultare: persoana și Sfânta Cruce).
În Introducere, autorul precizează c㠄una din preocupările epocii noastre alături de conștiința ecologică, rămâne întrebarea antropologică. Paginile ce urmează explică că Omul nu este un obiect de cercetare științifică, ci o taină de care trebuie să ne apropiem, să o înțelegem ca revelație divină, într-o veritabilă teologie a Omului”.
Cartea are 7 capitole: Omul, Ideea din veșnicie a lui Dumnezeu, Dumnezeu-Omul, starea firească a umanității, Omul – Creatură teomorfică, Antropologia trinitară, Dimensiunea cosmică a antopologiei, Ființa antinomică a Omului și Condiția Umană.
În demersul editorial au fost valorificate scrierile Sfinților Părinți, mai ales opera Sfântului Chiril al Alexandriei și a Sfântului Maxim Mărturisitorul, scrierile părinților capadocieni, dar și lucrările Sfântului Irineu de Lyon, Sfântului Ioan Damaschin, Nicolae Cabasila și Sfântului Grigorie Palama.
Părintele Dumitru Stăniloae este citat în volum, alături de Pr. Boris Bobrinskoy, Arhim. Placide Deseille, Olivier Clément, Vladimir Lossky, Michel Stavrou, Jean-Claude Larchet, ș.a.
Autorul ține să precizeze c㠄nu doar că l-am citat pe Părintele Stăniloae alături de alți teologi, dar am fost inspirat de munca marelui teolog român și am urmat linia gândirii sale, îndeosebi cea prezentată în Dogmatica sa”.
Lucrarea are o utilitate practică pentru toți cei care caută răspunsul la întrebarea: „Ce este Omul?”.
Coperta volumului „Le Sacrement de l’Homme”. Foto credit: Editura „Les Éditions du Cerf”
Pr. Marc-Antoine Costa de Beauregard
Născut și crescut într-o familie romano-catolică, în data de 11 mai 1947, părintele Marc-Antoine a cunoscut Ortodoxia la o vârstă înaintată, prima vizită în România făcând-o prin anii 1972-1973, când, împreună cu soția, a îmbrățișat credința și Biserica Ortodoxă Română. Limba română a învățat-o părintele petrecând timpul în biserică și citind cărți duhovnicești în limba română.
După ce s-a întâlnit cu Preafericitul Părinte Patriarh Justinian, de la care a luat și binecuvântare, fiind impresionat de credința poporului român și de viața monahală autentică, Părintele Marc-Antoine a petrecut o vreme însemnată în Mănăstirea Antim. Părintele Marc-Antoine a fost hirotonit preot, în Biserica Ortodoxă Română, în anul 1977. Astfel, ani buni, Părintele Marc-Antoine putea fi văzut slujind ca preot, la Mănăstirea Antim, alături de duhovnicul său, părintele Sofian Boghiu.
Părintele Marc-Antoine a petrecut o lună de zile, împreuna cu Părintele Dumitru Stăniloae, la Mănăstirea Cernica. În urma convorbirilor avute cu marele teolog român, Părintele Marc-Antoine a scris o lucrare, publicată mai întâi la Paris, în anii 1984 și 1993, sub titlul „Îndrăznește să înțelegi că te iubesc”, iar mai apoi la Sibiu, în anul 1995, sub titlul „Mica dogmatică vorbită. Dialoguri la Cernica”.
Preot ortodox de peste 40 de ani, în Biserica Ortodoxă Română, profesor universitar de limbi clasice, Părintele Marc-Antoine Costa de Beauregard este preot paroh al parohiei ortodoxe francofone „Sfântul Gherman și Sfântul Clodoald (Cloud)”, din Louveciennes, în apropierea Parisului. Este și protopop al protopopiatului Franței, în cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 44, Ultimul acces: 2021-09-12 18:35:16