In satul Vaidacuta, casele devin muzee dedicate memoriei inaintasilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

În satul Vaidacuta, casele devin muzee dedicate memoriei înaintașilor

[2020-11-18]
de Gheorghe Anghel

Localnicii din satul mureșean Vaidacuta își propun să transforme casele rămase moștenire de la bunici în mici muzee tradiționale pentru conservarea moștenirii culturale din zonă, informează Agerpres.
Locuitorii au ca model muzeul din centrul satului amenajat în urmă cu 11 ani de Ionică Sita, un întreprinzător din orașul Târnăveni. În căsuța muzeu au fost strânse obiecte reprezentative care dau mărturie despre îndeletnicirile oamenilor din Vaidacuta și modul în care își duceau traiul în urmă cu 100 de ani.
Imagini din Vaidacuta. Foto credit: Dorina MATIȘ / AGERPRES
„Îmi place mult căsuța-muzeu din sat, iar casa noastră, casa părintească, va fi recondiționată tot așa, ca muzeu. Intenționăm să o refacem exact așa cum era, astfel încât copiii mei să nu își uite originea, să vadă cum se trăia aici în urmă cu 100 de ani”, a declarat Maria Zolog, localnică din Vaidacuta.
Satul este aproape pustiu. Tanti Minerva, în vârstă de 83 de ani, spune despre Vaidacuta c㠄e ca în Rai” și deplânge lipsa tinerilor.
Tinerii care vin către sat sunt puțini, dar ne pare bine că mai vin. Dacă s-ar mai refugia cineva pe aici ar fi tare bine, mărturisește octogenara.
Vaidacuta a dat istoriei mulți eroi naționali care au murit în cele două conflagrații mondiale, mărturie fiind cele două monumente construite în memoria lor.
Satul are o suprafață de 800 de hectare și a fost atestat documentar în anul 1720.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 49, Ultimul acces: 2021-01-18 11:23:16