Economia lui Francisc – un laborator pentru o privire materna asupra lumii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Economia lui Francisc – un laborator pentru o privire maternă asupra lumii

[2020-11-19]
Papa Francisc
Peste 2000 de tineri din 115 țări participă, începând de joi, 19 noiembrie a.c., la manifestarea internațional㠄The Economy of Francesco” (Economia în viziunea lui Francisc), eveniment dorit de Papa Francisc. Întâlnirea se va încheia sâmbătă, 21 noiembrie. Evenimentul ar fi trebuit să aibă loc între 26 și 28 martie, la Assisi, însă a fost amânat în contextul măsurilor adoptate la nivel internațional pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, având loc exclusiv on-line, putând fi urmărită începând de joi, 19 noiembrie a.c., în streaming live, pe portalul FrancescoEconomy.org.

Evenimentul, la care participă tineri economiști și antreprenori din întreaga lume, va începe prin proiectarea videoclipului „Ascultați strigătul celor mai săraci pentru a transforma pământul”, organizat de Mișcarea Internațională ATD Lumea a Patra. Sesiunea de lucru va începe după mesajul prefectului Departamentului în Slujba Dezvoltării Umane Integrale, Cardinalul Peter Turkson, și cuvântul de bun venit din partea comitetului organizator. Conferința va fi deschisă de economistul Jeffrey Sachs, cu o prezentare având tema „Bucuria perfectă: trei propuneri pentru a lăsa ca viața să înflorească”. De asemenea, a fost confirmată participarea Papei Francisc, printr-un mesaj video care va fi transmis la încheierea lucrărilor, în data de 21 noiembrie. Pontiful se va adresa tinerilor participanți conectați – prin internet – cu Bazilica Sfântul Francisc din Assisi.
Inițiativa are la bază îndemnul de a promova un proces de schimbare, adresat de Sfântul Părinte tinerilor economiști și întreprinzători, la 1 mai 2019, în contextul sărbătorii Sfântul Iosif Muncitorul. Printre participanți se numără și tânăra doctorandă Federica Nalli, coordonatoarea proiectului „Economia este de genul feminin”. Membră a comunității Nomadelfia, alcătuită din voluntari catolici care pun la temelia propriei vieți fraternitatea evanghelică, Federica Nalli a explicat într-un interviu pentru Vatican News c㠄privirea feminină se îndreaptă în primul rând spre nevoile celuilalt, fiind o privire cu caracter practic care reușește să genereze schimbare”.
„Papa Francisc”, a explicat tânăra economistă italiană, „ne vorbește despre un geniu feminin. De-a lungul secolelor, în societățile tradiționale, a existat o diviziune clară între lumea masculină și cea feminină. Lumea masculină era cea a producției, a eficienței. În schimb, lumea feminină era destinată casei, îngrijirii. Această diviziune a condus, de-a lungul secolelor, la diferite forme de nedreptate, dar și de violență. Astăzi este necesar să unim aceste două lumi, nu numai pentru o chestiune de justiție esențială dar și pentru a elimina obstacolele care împiedică participarea femeilor la lumea muncii. De asemenea, unirea acestor două lumi este necesară și pentru o chestiune de eficiență. Economia în viziunea lui Francisc este o economie care urmărește combinarea eficienței cu sustenabilitatea mediului. Este, totodată, o economie care urmărește atingerea tuturor componentelor bunăstării, nu doar maximizarea profitului. Și acestea sunt trăsături specifice ale geniului feminin, ce includ abilitatea unei priviri sistematice, capacitatea de atenție față de necesitățile tuturor categoriilor sociale, în primul rând față de nevoile celor din urmă, punând aceste necesități în centrul funcției productive.” (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 36, Ultimul acces: 2021-01-17 22:09:02