Sarbatoarea Sfintei Parascheva | Mitropolitul Teofan raspunde la intrebarea: De ce se intampla toate acestea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sărbătoarea Sfintei Parascheva | Mitropolitul Teofan răspunde la întrebarea: De ce se întâmplă toate acestea

[2020-10-14]
de Gheorghe Anghel

În cuvântul rostit la sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași, desfășurată anul acesta cu restricții, Mitropolitul Teofan a făcut o trecere în revistă a situației actuale și a oferit câteva răspunsuri pentru timpurile pe care le trăim.
„Prezența epidemiei în viața noastră ne așează în fața unor întrebări pe care nu le putem ocoli”, a spus ierarhul. „Nu putem laolaltă, oameni simpli și conducători, să nu ne întrebăm de ce se întâmplă toate acestea, nu putem să nu ne întrebăm unde am greșit, ce puteam face și nu am făcut, ce trebuia să vedem și nu am văzut, ce trebuia să înțelegem și nu am înțeles”.
El a remarcat că răspunsul nu poate veni decât din adânc și atinge taina comuniunii de care mulți dintre noi ne-am îndepărtat foarte mult.
„Simțim cumva că această taină a comuniunii dintre noi este diminuată și nu putem să nu ne întrebăm dacă nu cumva și noi am contribuit la aceasta. Distanțarea fizică pe care suntem chemați astăzi să o adoptăm reflectă în plan spiritual și îndepărtarea de dinainte a unora de ceilalți, copii de părinți, soți de soții, soții de soți, dascăli de elevi, politicieni de alegători, preoți de credincioși sau arhierei de preoți”.
Pelerini la Sfânta Parascheva. Foto credit: Doxologia.ro
Mitropolitul a explicat că între noi, de multe ori, s–a instalat duplicitatea care afectează grav relațiile interumane.
„Preferăm adesea schimbării noastre profunde recursul la artificii ucigătoare de suflet. Vrem să părem altceva decât ce suntem cu adevărat și în loc să ne asumăm o pocăință reală să ne străduim să fim după voia Domnului, alegem adesea să apelăm la duhul lumii, la surogate care ne mutilează sufletește”.
„Starea de trezvie duhovnicească este înlocuită adesea de starea de apatie, simplitatea de fast, cumpătarea de excese, toate acestea făcându-ne vulnerabili și nepregătiți pentru încercarea prin care trecem. Sentimentul singurătății, mai ales, s-a cuibărit în suflete, neliniștea în inimi, am devenit suspicioși și neîncrezători, relațiile dintre oameni și instituții s-au tensionat, iar aceste lucruri nu fac altceva decât să acentueze suferința și să diminueze șansa restaurării noastre”.
În acest context, mitropolitul a spus c㠄este necesar să conștientizăm că propriile noastre erori anterioare ne definesc parcursul actual și să acceptăm că singuri nu vom reuși niciodată”.
Nu se poate concepe Ortodoxia fără sfintele moaște
De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a reamintit că moaștele Sfintei Parascheva se află în capitala Moldovei din 1641 și reprezintă, de atunci și până astăzi, „cascadă lină și curată de apă vie izvorâtă din Hristos Domnul pentru noi, însetații acestei lumi”.
„În vreme de bucurie și împliniri, credincioșii au venit la racla sfintei să mulțumească, în vreme de secetă, sfintele moaște ale cuvioasei au străbătut câmpurile aride și ploaia nu a încetat să apară. În perioadă de ciumă sau molimă sfânta i-a primit pe toți, i-a întărit și i-a binecuvântat. Sunt nenumărate mărturii ale celor care au găsit lângă sfintele ei moaște tămăduire de boală, liniște în frământare sufletească, răspuns în problemele dificile, direcție clară în întortocheatul drum al vieții”.
Ierarhul a explicat c㠄astfel de mărturii sunt nebunie pentru unii; pentru duhul lumii, sfintele moaște, ca și toate elementele de credință, sunt lucruri de neacceptat”. Însă, a precizat mitropolitul, „aceasta a fost credința Bisericii din totdeauna, încât nu se poate concepe Ortodoxia fără sfintele icoane sau moaște, așa cum nu se poate concepe fără Sfânta Scriptură sau Sfânta Liturghie, fără post, rugăciune, milostenie sau iubirea vrăjmașilor”.
Mitropolitul Moldovei a vorbit și despre epidemia cu care ne confruntăm și a evidențiat c㠄medicamentele, spitalizarea, protecția în diferitele ei forme sunt esențiale”, deoarece „ele fac parte din componenta materială a tratării bolii și sunt absolut necesare”.
În completare, el a reamintit că în locurile de închinare omul primește ajutor de la Dumnezeu și întărire în fața bolii.
„Un om cu sufletul împăcat de mulțumirea sufletească pe care o oferă participarea la un act de credință devine mai rezistent în fața bolii sau, odată cuprins de boală, are mai multă tărie de a lupta împotriva ei. Creștinul adevărat știe că încredințarea vieții unui Dumnezeu iubitor care a biruit suferința și boala pentru el, reprezintă un izvor de tărie în fața încercărilor vieții”.
Pelerinajul, act de credință
Înaltpreasfinția Sa a adus în discuție și pelerinajul ca act de credință și a evidențiat beneficiile sufletești și trupești pentru pelerin.
„În experiența pelerinajului sunt cultivate multe virtuți. Pelerinul renunță la sine și la confortul vieții obișnuite simplificându-și pentru câteva clipe viața, iar simplitatea aceasta îl odihnește, îl face mai rezistent. Pășind pe cale, pelerinul se oferă să ajute pe alții, să se deschidă către semeni și să se ofere pe sine lui Dumnezeu. El își așază viața sub un semn și un sens mai înalt, pășind în lumina acestui sens câteva zile.
Toate acestea ne arată că pelerinajul reprezintă o ipostază minunată a vieții spirituale, în care sentimentul de apartenență la comunitatea de credință sporește. De aceea, pelerinajul intensifică efectele benefice pe care le are viața de credință asupra sănătății.
Mitropolitul a rugat-o pe Sfânta Cuvioasă Parascheva să fie aproape tuturor și să ofere ajutor mai ales celor din spitale. De asemenea, ierarhul a îndemnat la respectarea normelor sanitare.
„Nădădjduim ca prin rugăciunile cuvioasei să primim iertare de la Dumnezeu pentru tot ce am greșit ca neam, ca slujitori ai Bisericii, ca demnitari și dregători. Rugăciunea noastră se îndreaptă spre Dumnezeu, în mod special pentru cei din spitale, bolnavi sau cadre medicale, acolo unde situația este mai grea pe zi ce trece. Îi putem ajuta cu rugăciunea, cu măsuri de precauție pentru a nu ajunge acolo, noi sau cei de lângă noi, pentru a nu îngreuia și mai mult situația”.
Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un amplasament în fața Catedralei Mitropolitane. Împreună cu Mitropolitul Teofan au slujit Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 15, Ultimul acces: 2020-11-20 16:18:28