Apel international pentru promovarea invataturii Papei Ioan Paul al II-lea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Apel internațional pentru promovarea învățăturii Papei Ioan Paul al II-lea

[2020-10-14]
Papa Ioan Paul al II-lea
Rectorul unei Universități catolice din Polonia i-a îndemnat luni pe academicienii din întreaga lume să semneze un apel prin care să se angajeze să promoveze învățăturile Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. Pr. Mirosław Kalinowski, rectorul Universității Catolice Ioan Paul al II-lea din Lublin, a lansat apelul pe 12 octombrie, în contextul marcării centenarului nașterii Papei poloneze. „Apelul internațional către profesorii din mediul academic” subliniază urgența prezentării gândirii lui Karol Wojtyła, care și-a luat la alegere numele de Ioan Paul al II-lea, noilor generații de studenți.

Apelul spune: „Luna octombrie este în mod tradițional asociată cu începutul anului universitar în universitățile noastre, iar anul acesta, ziua de 16 octombrie marchează 42 de ani de la alegerea Papei Ioan Paul al II-lea, în timp ce 2020 marchează aniversarea centenarului nașterii sale. Este o bună ocazie de a introduce încă o dată învățătura lui Karol Wojtyła din sfera filozofiei, culturii și sociologiei în programele noastre, în cursurile didactice și în lucrările științifice; și vă încurajăm să faceți acest lucru.” Papa Ioan Paul al II-lea, care a slujit ca Episcop al Romei timp de 26 de ani, până în 2005, a fost un scriitor prolific de poezii, piese de teatru și opere teologice și filozofice. El a dezvoltat o „Teologie a trupului” în primele sale discursuri de la audiențele generale de miercuri și a publicat 14 enciclice.
Evidențiind enciclica sa din 1998 „Fides et Ratio”, referitoare la relația dintre credință și rațiune, apelul susține că Papa Ioan Paul al II-lea „a indicat profetic” o cale fructuoasă pentru învățământul superior din secolul XXI, ca un mod de a ajuta studenții să răspundă la întrebări despre sensul vieții. În apel se spune: „Această căutare a sensului este o provocare pentru studenții noștri de astăzi în realitatea din ce în ce mai complicată care îi înconjoară. Dezvoltarea tehnologică și posibilitățile tot mai nelimitate de comunicare virtuală care o însoțesc reprezintă o mare oportunitate, dar creează și amenințări fără precedent. În fața acestor lucruri, învățătura Pontifului polonez și atitudinea sa față de viață pot inspira tinerii să lupte pentru adevăr și libertate interioară. Îi încurajăm pe profesorii universitari să folosească mass-media modernă și noile metode de predare pentru a face ca moștenirea academică, artistică și spirituală a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea să fie cunoscută.”
Universitatea Catolică din Lublin, cunoscută prin inițialele ei poloneze – KUL, a fost fondată de Episcopii polonezi în 1918. A fost închisă în timpul ocupației naziste și mulți dintre profesorii și studenții ei au fost executați. În 1954, Karol Wojtyła a început să țină prelegeri despre etică la universitate. A fost numit în Catedra de Etică din cadrul Departamentului de Filosofie Creștină al Universității, legătura sa cu instituția durând până la alegerea ca Papă în 1978. A vizitat KUL în iunie 1987, susținând un discurs în care a spus că instituțiile academice sunt chemate „să construiască o comunitate de oameni liberi în adevăr”. La câteva luni după moartea Papei Ioan Paul al II-lea, în 2005, KUL și-a adoptat numele actual: Universitatea Catolică Papa Ioan Paul al II-lea din Lublin. Textul apelului online aduce un omagiu „curajului și fermității Papei Ioan Paul al II-lea în căutarea adevărului”. „În enciclica deja menționată, ‘Fides et ratio’, citim că credința și rațiunea sunt ca două aripi pe care spiritul uman se înalță spre contemplarea adevărului. Să folosim acest potențial în mediile noastre academice. Fie ca învățătura Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea să îi stimuleze pe studenți să răspundă provocărilor și să se dezvolte singuri”, mai citim în apel.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 16, Ultimul acces: 2020-11-25 07:37:51