Papa Francisc: Regretatul Cardinal Jaworski, „un om care iubea Biserica” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Regretatul Cardinal Jaworski, „un om care iubea Biserica”

[2020-09-08]
Cardinalul Marian Jaworski
„Am aflat cu adâncă durere știrea despre moartea Cardinalului Marian Jaworski și […] îi mulțumesc Domnului pentru viața și slujirea apostolică a acestui mărturisitor credincios al Evangheliei”, scrie Papa Francisc în telegrama de condoleanțe transmisă Arhiepiscopului de Cracovia, Mons. Marek Jčdraszewski, la moartea Cardinalului ucrainean Marian Jaworski, care a murit în Polonia pe 5 septembrie 2020. Avea 94 de ani. Papa a spus că se alătură rugăciunilor pentru odihna veșnică a regretatului Cardinal și a transmis condoleanțe Bisericii catolice din Polonia și din Ucraina, în special Arhidiecezei de Cracovia, Diecezei de Zamoœæ-Lubaczów și Arhidiecezei de Lvov a latinilor.

„Cu gratitudine”, scrie Papa în lunga telegramă, „amintesc de angajarea sa academică, fiind un apreciat om de știință și profesor de teologie și de filosofie la instituțiile din Varșovia, Cracovia și Lvov; ca decan și primul rector al Academiei Pontificale de Teologie din Cracovia. Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea punea deseori accentul pe contribuția lui particulară și prețioasă la dezvoltarea științifică.” Subliniind că deviza episcopală a regretatului Cardinal era „Mihi vivere Christus est” – „Pentru mine a trăi înseamnă Cristos”, Papa a remarcat că aceste cuvinte l-au însoțit pe prelat de-a lungul întregii vieți și au impregnat „modul său de a gândi, de a evalua realitatea, de a face alegeri, de a lua hotărâri și de a defini perspectivele diverselor cercetări”. „În inimile celor care l-au cunoscut, el a rămas ca un om extrem de drept, sincer și curajos, care iubea Biserica. A lăsat o demnă mărturie de râvnă preoțească, erudiție, fidelitate față de Evanghelie și responsabilitate pentru comunitatea credincioșilor.”
În continuarea telegramei sale, Papa Francisc amintește comuniunea și legăturile de suflet ale regretatului prelat ucrainean cu Papii din ultimele decenii. Astfel, Pontiful spune despre Cardinalul Jaworski c㠄a fost prietenul cordial al Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. Îl susținea în eforturile slujirii episcopale și papale. Când Papa era în agonie, el i-a administrat Sacramentul Ungerii bolnavilor”. Pe de altă parte, „ca filosof și teolog, el a colaborat îndeaproape cu Papa Benedict XVI”. În fine, afirmă Papa Francisc, „personal, mă unește cu el data Consistoriului din 2001, când amândoi am fost creați Cardinali. Isus Cristos cel milostiv, căruia Cardinalul Marian, de luminoasă amintire, și-a dedicat întreaga viață, să îl primească în gloria sa”, spune Papa Francisc la finalul telegramei, nu înainte de a transmite tuturor celor îndoliați binecuvântarea sa apostolică. (pr. Adrian Dancă pentru Vatican News România)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 636, Ultimul acces: 2024-04-13 10:06:59