Episcopul vicar Timotei Prahoveanul: Inmultirea painilor este anticiparea Euharistiei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopul vicar Timotei Prahoveanul: Înmulțirea pâinilor este anticiparea Euharistiei

[2020-08-02]
de Gheorghe Anghel

În predica rostită duminică la Patriarhie, Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a vorbit despre Pâinea vieții – Hristos și a evidențiat legătura dintre minunea relatată în evanghelia zilei și Sfânta Împărtășanie. „Înmulțirea pâinilor este anticiparea Euharistiei”, a spus Preasfinția Sa.
În acest context, ierarhul a precizat că preotul, atunci când săvârșește liturghia, spune: Se sfărâmă și se împarte Cel ce se sfarmă și nu se desparte, Cel ce se mănâncă pururi și niciodată nu se sfârșește, ci pe cei ce se împărtășesc îi sfințește.
„Niciodată această pâine nu se sfârșește pentru că este pâinea care S-a pogorât din Cer, alta decât pâinea care s-a dat de către Dumnezeu lui Moise de demult în pustie, și aceea venită de la Dumnezeu, dar nu Pâinea cea vie care se ia spre iertarea păcatelor și spre viață veșnică”, a spus Părintele Episcop.
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a reamintit faptul că Mântuitorul Iisus Hristos „este Pâinea vieții, o pâine din care dacă va mânca cineva va trăi în veci”.
„Pâinea pe care o aducem ca dar către Dumnezeu, ca Euharistie este pâinea care ne dă nouă viață veșnică, iar dacă nu mănâncă cineva din pâinea aceasta, din Trupul Domnului și din Sângele Lui nu va avea viață veșnică”, a spus ierarhul.
Preasfinția Sa a explicat faptul că Biserica îi urmează exemplul lui Hristos care înainte de înmulțirea pâinilor și a peștilor le-a binecuvântat. La slujba Litiei, noi ne rugăm ca Mântuitorul s㠄binecuvânteze pâinile, grâul, vinul și untdelemnul după modelul binecuvântării Sale înainte de a fi împărțite”.
De asemenea, Părintele Episcop Timotei a semnalat că mulți dintre noi nu mai cerem binecuvântarea lui Dumnezeu asupra prinoaselor pe care le avem.
„Ce să mai vorbim despre lumea grăbită care uită să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru bucata de pâine și să înalțe rugăciune la începutul ori la sfârșitul mesei. Dar făcând întotdeauna rugăciune de binecuvântare dorim ca Mântuitorul Iisus Hristos să fie împreună cu noi la cină, la prânz, la câmp sau unde ne aflăm. Când uităm să ne rugăm înseamnă că nu dorim pe Dumnezeu să rămână cu noi la masa pe care am pregătit-o”.
Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 40, Ultimul acces: 2020-09-16 17:24:12