Filantropia bisericeasca s-a nascut din Evanghelie si Liturghie, spune Patriarhul Daniel - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Filantropia bisericească s-a născut din Evanghelie și Liturghie, spune Patriarhul Daniel

[2020-08-02]
de Gheorghe Anghel

„Lucrarea caritabilă a Bisericii s-a născut din Evanghelie și Liturghie. Grija pentru cei săraci sub formă de instituții sociale permanente a fost inspirată de Evanghelia de astăzi”, a spus Patriarhul României în omilia rostită duminică la Paraclisul Sf. Gheorghe, reședința Patriarhală.
Făcând referire la textul evanghelic în care este prezentată minunea înmulțirii pâinilor și a peștilor, Părintele Patriarh a explicat că grija pentru cei săraci și flămânzi a fost poruncită de Mântuitorul Iisus Hristos prin cuvintele adresate ucenicilor: „Dați-le voi să mănânce”.
El a reamintit de Biserica primară și de comportamentul milostiv al primilor creștini.
„În primele veacuri, după Sfânta Liturghie urma o agapă frățească. Într-o clădire alături credincioșii participanți la liturghie luau prânzul împreună. Unii au adus la Biserică haine și hrană pentru cei bolnavi care nu putea participa la liturghie, pentru cei bătrâni sau pentru săraci. Astfel, din ascultarea Evangheliei și din Sfânta Liturghie a izvorât filantropia, lucrarea caritabilă a Bisericii”.
Părintele Patriarh l-a oferit ca exemplu pe Sfântul Vasile din Cezareea Capadociei care „a inițiat organizarea de cantine pentru săraci, case pentru bolnavi, o leprozerie și ajutorarea celor săraci, orfanilor și a văduvelor”.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a atras atenția asupra discreției cu care Hristos Domnul a înfăptuit înmulțirea pâinilor și a peștilor.
„Remarcăm și faptul că atunci când Mântuitorul Iisus Hristos înmulțește pâinile și peștii nu arată grămezi de pâine și pește, nu se văd grămezi de alimente, ci înmulțirea a avut loc discret și smerit pe când pâinile și peștii se distribuiau, astfel încât nimeni nu a văzut grămezi mari de pâini și pești. De ce? Pentru că Domnul Hristos nu a săvârșit minunea ca să-i impresioneze, nici ca să-i intimideze sau ca să fie lăudat, ci a săvârșit minunea din iubire milostivă față de cei flămânzi”.
Astfel, prin comportamentul său, Hristos Domnul „ne dă și o pildă cum trebuie să săvârșim noi faptele milostivirii creștine, și anume nu pentru imaginea noastră în societate”, a spus Patriarhul.
Nu facem binele pentru o imagine bună în societate, ci săvârșim fapta cea bună pentru că iubirea lui Hristos se află în sufletul nostru și ne îndeamnă să devenim mâinile milostivirii Sale față de cei aflați în nevoi.
Și în prezent Biserica lucrează discret pentru binele semenilor. Din 2007 până în prezent, suma cheltuită de Biserica Ortodoxă Română în scopuri sociale a depășit 200 milioane euro. Doar în perioada pandemiei, ajutorul oferit de Biserică s-a ridicat la peste 4 milioane euro.
Un alt aspect semnalat de Patriarhul Daniel în predica din data de 2 august face referire la grija pentru natură. Prin atitudinea de după săturarea mulțimilor, Hristos Domnul ne-a învățat să prețuim mediul înconjurător, a spus Preafericirea Sa.
„De asemenea, se arată că după ce s-au săturat mulțimile, resturile au fost adunate să fie curat locul unde au venit cei care erau dornici să-L asculte și să primească vindecare. Prin aceasta ne arată grija pentru natură, să nu o urâțim, să nu lăsăm resturi, să nu aruncăm gunoaie, să nu lăsăm dezordine în urma noastră, ci curățenie, armonie, frumusețe”.
„Cu alte cuvinte, să fim oameni cu un comportament ecologic, cu o responsabilitate față de mediul înconjurător. Astfel, vedem că participarea la biserică trebuie să se facă cu rânduială, păstrând curățenia și bunăcuviința”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 32, Ultimul acces: 2020-09-16 10:00:43