Se mareste obstea primei manastiri romanesti din Portugalia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Se mărește obștea primei mănăstiri românești din Portugalia

[2020-08-01]
de Gheorghe Anghel

Preasfințitul Părinte Timotei a tuns miercuri doi rasofori pentru obștea mănăstirii din Aldeia de Santa Margarida, primul așezământ monahal românesc din Portugalia. Fratele Cristian a devenit rasoforul Ștefan după 7 ani de mănăstire, iar fratele George a fost tuns rasofor după trei ani de ascultare monahală, primind numele Onufrie.
Episcopul Spaniei și Portugaliei a vorbit, cu acest prilej, despre importanța ascultării din mănăstire, accentuând c㠄ascultarea aduce viață”.
Ascultare și credința în Dumnezeu te umple de duh, te scapă de gândurile viclene ale diavolului.
„Rasoforilor și monahilor li se schimbă numele, precum odinioară lui Petru și Pavel, astfel rasoforii intră într-o nouă viață, cea duhovnicească, în care luptăm pentru sfințenie și dobândirea ei”.
Treptele monahale
Conform regulamentelor bisericești, sunt trei trepte ale viețuirii monahale: fratele/sora, rasoforul/rasofora și monahul/monahia.
Angajamentul lepădării de lume apare la treapta de rasofor, când, prin tunderea capului, se leapădă și de voia proprie, primind un nume monahal.
La vestimentație i se adaugă rasa (un veșmânt cu mâneci largi care se poartă peste dulamă), cureaua, camilafca și metania.
Mănăstirea
Așezământul monahal din Aldeia de Santa Margarida a fost sfințit în noiembrie 2019, slujba fiind prezidată de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale.
Mănăstirea a fost prezentată anul acesta, într-un material media, de jurnaliștii Elena Stancu și Cosmin Bumbuț care străbat Europa într-o autorulotă și documentează viața românilor din străinătate.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 30, Ultimul acces: 2020-09-16 10:00:36