Papa Francisc prefateaza o carte despre Sf. Papa Ioan Paul al II-lea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc prefațează o carte despre Sf. Papă Ioan Paul al II-lea

[2020-05-18]
Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea (18 mai 1920 – 18 mai 2020), Libreria Editrice Vaticana a publicat un mic și practic volum intitulat „Sfântul Ioan Paul al II-lea. 100 de ani. Cuvinte și imagini”. Lucrarea parcurge pontificatul Papei polonez printr-o colecție de scrieri și fraze celebre, ce acoperă o durată ce se extinde de la alegerea în Scaunul lui Petru – 16 octombrie 1978 – până la momentul întoarcerii sale la Casa Tatălui – 2 aprilie 2005. Volumul este disponibil și în limba engleză, grație colaborării cu Editura americană Paulist Press și, de asemenea, în limba poloneză, în co-ediție cu Wydawnictwo œw. Stanislawa BM, sub patronatul Ambasadei Republicii Polonia pe lângă Sfântul Scaun.

Selectarea textelor din omilii, discursuri și alte documente conținând învățătura Sfântului Papă polonez a fost făcută de Giuseppe Merola, în timp ce imaginile sugestive, puse la dispoziție de Vatican Media, au fost selectate de Miroslawa Lesner. În prefața volumului, semnată de Papa Francisc, accentul este pus atât pe magisteriu cât și pe aspecte legate de personalitatea Pontifului polonez. În mod simplu, Papa Francisc se adresează mai ales tinerilor, cărora le propune exemplul mărturiei de credință a Pontifului polonez, definit ca „un mare om de rugăciune, o călăuză sigură pentru Biserică în vremuri de mari schimbări”. În prefața volumului sunt amintite cele mai importante momente ale bogatului său pontificat și, în același timp, este evidențiată legătura specială cu Preacurata Fecioară Maria, fără a lăsa la o parte aspecte ale vieții și gândirii Papei Wojtyła.
Totodată, Papa Francisc aduce în atenția cititorilor suferințele trăite de Sf. Ioan Paul al II-lea de-a lungul vieții sale, suferințe legate nu doar de istoria națiunii sale, Polonia, ci și suferințe familiale, precum moartea prematură a mamei, drama morții iubitului său frate și, succesiv, cea a tatălui. Când a intrat în seminarul „subteran” din Cracovia, Karol Wojtyła era deja singur pe lume, fără rudele cele mai apropiate. Nu trebuie uitat nici faptul că tânărul Karol Wojtyła a ales să se dăruiască total lui Dumnezeu și Bisericii într-o perioadă în care mulți dintre prietenii săi și-au pierdut viața în timpul războiului. Suferința avea să îl plăsmuiască pe Papa Wojtyła de la o vârstă fragedă, întărindu-i și mai mult credința creștină, scrie Papa Francisc, amintind teribilul atentat terorist din 1981, suferințele fizice cauzate de boală și extraordinara mărturie a oferirii vieții, prin unirea zilnică a propriei suferințe cu chinurile lui Isus răstignit pe cruce pentru mântuirea noastră. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News Romania)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 625, Ultimul acces: 2024-03-23 01:43:13