Cine este preotul rom care a slujit la Sfanta Liturghie bilingva in romana si romani, oficiata de Mitropolitul Andrei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cine este preotul rom care a slujit la Sfânta Liturghie bilingvă în română și romani, oficiată de Mitropolitul Andrei

[2019-04-08]
de Iulian Dumitrașcu

Părintele Marin Trandafir Roz care a slujit în timpul Sfintei Liturghii oficiate sâmbătă de Mitropolitul Andrei, în limbile română și romani, este primul preot rom din județul Cluj.
Clericul are 27 de ani, este căsătorit, are doi copii și a fost hirotonit în luna ianuarie 2019, iar din februarie este preot la Biserica Parohiei misionare pentru romi cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din zona Turda-Fabrici, informează Adevărul.
„Am făcut seminarul la Cluj, am locuit în cămin, pentru că nu aveam timp de navetă. În timpul facultății am fost un student dedicat, iar comportamentul meu a fost, zic eu, ireproșabil. Am încercat mereu să schimb percepția oamenilor asupra romilor, parțial cred că am și reușit”.
„Sunt primul preot rom din Cluj și deservesc comunitățile de romi de pe raza municipiilor Turda și Câmpia Turzii. Această biserică e foarte importantă pentru noi, romii, dar și românii vin aici să se roage, trăim în pace și în bună înțelegere cu toții”, a spus Părintele Trandafir.
Cu privire la slujba oficiată, clericul a precizat c㠄au fost câteva răspunsuri și întrebări în limba romani, o parte a slujbei a fost bilingvă”.
„S-a răspuns la strană în câteva rânduri în limba romani, apoi când mi-a venit rândul la ecfonist l-am rostit în limba romani”.
Părintele rom a adăugat că în viitor vor mai fi oficiate astfel de slujbe.
„Am înțeles că o să-mi vină un text de liturghie în limba romani de la Patriarhie. Nu știu când, dar am înțeles că se lucrează la el. Exista unul, dar era scris de un rom ursar, că noi suntem împărțiți în mai multe ramuri. Acum se va schimba, pentru că dialectul vorbit de ursari nu este prea cunoscut aici, de romii din Ardeal”, a spus Părintele Marin Roz.
El le-a mai menționat reporterilor de la Adevărul că lucrează la mai multe proiecte sociale pentru comunitatea romilor din Turda și din împrejurimi și există posibilitatea ca acestea să fie finanțate prin fonduri UE.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 90, Ultimul acces: 2019-05-23 20:12:52