Nelu Tataru a vorbit la Trinitas TV despre o relaxare „la nivel de comunicare sau de comuniune” de la 1 iunie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Nelu Tătaru a vorbit la Trinitas TV despre o relaxare „la nivel de comunicare sau de comuniune” de la 1 iunie

[2020-05-26]
de Sorin Ionițe

Ministrul Sănătății a vorbit marți la Trinitas TV despre posibiltatea unor măsuri de „relaxare a populației și la nivel de comunicare sau de comuniune” începând cu data de 1 iunie. Nelu Tătaru a fost invitatul Elvirei Gheorghiță la emisiunea „Prețuiește Sănătatea”.
„Putem să ne gândim pentru 1 iunie la deschiderea teraselor, o relaxare a populației și la nivel de comunicare sau de comuniune. Ne gândim la o relaxare și la nivelul Bisericii, ne gândim și la o relaxare la nivelul spectacolelor în aer liber. Dar toate acestea doar în proximitatea zilei de 1 iunie”.
„Mai avem încă 5-6 zile în care trebuie să vedem acea evoluție”, a semnalat ministrul Nelu Tătaru precizând că ultimele două zile au adus cu creștere ușoară a cazurilor noi, dar și o scădere a numărului de cazuri din terapie intensivă.
Ministrul Sănătății a spus că măsurile de relaxare trebuie coroborate cu evoluția din teren.
„Avem focare care există. Avem focare în constituire. Avem cămine de bătrâni, cămine de instituționalizați neuropsihici, avem personalul din aceste cămine, avem infectări în continuare și în corpul medical, după cum avem și o transmitere comunitară foarte ușoară”, a adăugat ministrul amintind cazul comunei gălățene Toflea aflate în carantină de duminică.
„Sunt 9000 de suflete acolo și trebuie să gestionăm foarte bine situația”.
Despre măsurarea temperaturii
Nelu Tătaru a argumentat măsurarea temperaturii celor care intră în spații publice închise spunând că este „un minim control epidemiologic, un triaj pe care îl putem face”.
„Dacă vrem într-adevăr să avem o evaluare a situației, măcar acest gest îl putem face dincolo de o mască pe care și-o pune participantul în acel spațiu, în afară de reguli de igienă, de prezența unui biocid și de respectarea distanțării sau respectarea prin igienă a spațiilor sau a suprafețelor comune”.
Domnul ministru a spus că acest act este important atât pentru cei care intră, cât și pentru cel care gestionează acest spațiu. El a explicat că termenul de „termoscanner” este un termen impropriu, fiind vorba de un termometru digital care măsoară temperatura fără atingere.
„Este un simplu moment, un simplu act în care putem gestiona la minim un eveniment prin care trecem”, a subliniat Nelu Tătaru.
Ce urmează
Referitor la ceea ce urmează după starea de alertă, Ministrul Sănătății a menționat c㠄aceste trei săptămâni sunt săptămânile care ne vor da și viitorul și prognoza”.
„Dacă v-ați uitat, sunt oameni care în acest moment poartă această mască și în spațiile deschise. A devenit o precauție și cred că un obicei destul de bun. Suntem într-un moment în care gestionăm o pandemie, nu am trecut de acea pandemie. Suntem într-un moment în care ne gândim că pe timpul verii vom avea o transmitere intercomunitară, dar subliminală, slab perceptibilă, urmând un al doilea val înspre toamnă-iarnă”.
Se vor face studii privind imunizarea
Nelu Tătaru a vorbit și despre studiile care urmează să fie efectuate pentru a afla cum stăm la capitolul imunizare. El a spus că se vor face la nivelul întregii țări teste imunologice cu folosirea unui ser rezidual.
„Noi vrem să vedem procentajul în care populația României s-a imunizat. Fiindcă în funcție de acest procentaj putem previziona și amplitudinea unui viitor episod”.
„Aceste teste sunt imunologice. Folosesc un ser rezidual. Fiecare județ va avea câte trei laboratoare unde se vor prezenta oameni care vor veni să-și recolteze analize pentru diverse afecțiuni. Serul rezidual va fi folosit de Institutul Național de Sănătate Publică pentru a evalua și anticorpii după infecții cu coronavirus. Găsirea acestor anticorpi va da și gradul de imunizare”.
Rezultatele studiului științific vor avea o precizie de 99%, a asigurat Nelu Tătaru.
Pacienții de la care se va utiliza serul rezidual vor fi înștiințați și li se va cere acordul pentru a participa la studiu, a mai lămurit Ministrul Sănătății.
Emisiunea va fi difuzată marți, 26 mai 2020, de la ora 21:00 pe Trinitas TV.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 450, Ultimul acces: 2024-04-17 01:34:38