Papa Francisc anunta numirea unor femei in comitetul de alegere a noilor Episcopi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc anunță numirea unor femei în comitetul de alegere a noilor Episcopi

[2022-07-06]
Papa Francisc
Papa Francisc a declarat că va anunța numirea a două femei în comitetul din Vatican care alege Episcopii. În comentariile făcute pentru Reuters și publicate miercuri, Sfântul Părinte a spus c㠄două femei vor fi numite pentru prima dată în comitetul pentru alegerea Episcopilor din cadrul Congregației pentru Episcopi”. În interviul din 2 iulie, din Vatican, Pontiful nu a identificat exact femeile și nici nu a spus când va fi anunțată oficial numirea lor, afirmând în schimb că este „deschis să le ofere [femeilor] o oportunitate” și că dorește să deschidă lucrurile „un pic”.

Congregația pentru Episcopi, un departament al Curiei Romane, și-a schimbat recent numele în Dicasterul pentru Episcopi, în conformitate cu noua constituție care stă la baza reformei Vaticanului de către Papa Francisc. Noua constituție, numit㠄Praedicate evangelium” („Predicați Evanghelia”), prevede că orice credincios poate, de asemenea, să conducă un dicaster al Vaticanului sau alte organisme, „după competența, puterea de guvernare și funcțiunea lor specifică”. Întrebat ce departament al Vaticanului ar putea fi condus de un laic sau de o laică, Sfântul Părinte, potrivit Reuters, a sugerat că ar putea fi Departamentul pentru Educație și Cultură Catolică și Biblioteca Apostolică.
Decizia finală în ceea ce privește numirea Episcopilor îi aparține Papei, iar acesta este liber să selecteze pe oricine dorește. De obicei, reprezentantul Papei într-o țară, Nunțiul Apostolic, transmite recomandările și documentația către Vatican. Dicasterul pentru Episcopi discută apoi numirea în cadrul unui proces suplimentar și votează. După ce i se prezintă recomandările, Pontiful ia în cele din urmă decizia. Papa Francisc a numit deja mai multe femei în departamentele Vaticanului. Barbara Jatta, soție și mamă a trei copii, a fost numită director al Muzeului Vaticanului în 2016 și a preluat frâiele instituției în 2017.
Mai recent, Papa a numit-o pe sora Nathalie Becquart în februarie 2021 ca subsecretar în Sinodul Episcopilor. Lucrând cu și sub conducerea Cardinalului Mario Grech, sora franceză ajută la pregătirea Sinodului dedicat sinodalității, programat în Vatican pentru octombrie 2022. Potrivit Cardinalului Grech, sr. Becquart va vota în viitoarele Sinoade alături de ceilalți membri cu drept de vot, care sunt Episcopi, preoți și persoane consacrate masculine. În august 2021, Papa Francisc a numit-o pe economista și sora italiană Alessandra Smerilli în funcția de secretar al Biroului de Dezvoltare Socială din Vatican. Sora saleziană este economistă și profesoară. A fost unul dintre principalii organizatori ai evenimentului „Economia lui Francesco” din 2020. Din 2019, sr. Smerilli a fost, de asemenea, consilier al Cetății Vaticanului și consultant al secretariatului Sinodului Episcopilor.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 582, Ultimul acces: 2024-04-12 10:29:01