A fost sfintita Biserica „Sfanta Treime” din Dej. Parohul a primit Crucea Patriarhala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

A fost sfințită Biserica „Sfânta Treime” din Dej. Parohul a primit Crucea Patriarhală

[2021-08-23]
de Gheorghe Anghel

Părintele Teodor Mureșan a primit duminică Crucea Patriarhală la sfințirea bisericii „Sfânta Treime” din Dej, informează Radio Renașterea. Cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române i-a fost acordată pentru întreaga activitate pastorală și administrativă desfășurată în parohie, precum și pentru edificarea a trei lăcașuri de cult.
Ultima ctitorie a Părintelui Teodor a fost sfințită duminică de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, delegatul Patriarhului Daniel.
Unde se află Hristos, viața noastră nu este niciodată în pericol
După slujba de sfințire, liturghia a fost oficiată în proximitatea lăcașului de cult. Omilia a fost rostită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Preasfinția Sa a explicat pericopa evanghelică din duminica a noua după Rusalii (despre umblarea pe mare – potolirea furtunii) și a evidențiat că în prezența Mântuitorului Iisus Hristos, viața noastră nu este niciodată în pericol.
„Această evanghelie nu este doar o simplă istorisire a uneia dintre nenumăratele minuni pe care Mântuitorul le-a săvârșit. Ea vorbește, dincolo de aceste puține cuvinte lăsate ca mărturie de evangheliști, despre lucruri profunde, mult mai adânci pe care le vedem noi la prima vedere. Corabia învăluită de valuri simbolizează sau anunță amvonul de propovăduire a evangheliei. Mântuitorul Iisus Hristos le-a cerut ucenicilor să meargă până la marginile pământului și să ducă aceste cuvinte auzite de la El”.
„Dacă ne gândim la fapte similare prin care au trecut ucenicii Domnului este destul să vă amintesc de Apostolul Pavel. Ne spune în a doua Epistolă către Corinteni că de trei ori s-a sfărâmat corabia cu el. O noapte și o zi a petrecut în pântecele mării sau, în altă traducere, în mijlocul mării. Prin aceleași exerciții de pedagogie au trecut ucenicii Domnului și cei direcți, și cei care au dus mai târziu, peste veacuri, Evanghelia. Și aveau de învățat, așa cum avem și noi, cei șovăielnici, cei care nu privim țintă la Hristos, ci avem alte priorității. De aceea, Evanghelia ne învață în primul rând că acolo unde se află Hristos, viața noastră nu este niciodată în pericol”.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a reamintit că Biserica este o „corabie care ne duce către limanul cel neînviforat al mântuirii”.
„Cei care se află dincolo de Biserică pierd posibilitatea de a fi în bucuria Stăpânului. Cei care se află în Biserică, în corabia mântuitoare, vor străbate valurile și vânturile și vor ajunge la limanul cel liniștit. Biserica este locul în care Cel care a zidit-o o conduce până la sfârșitul veacurilor”, a precizat ierarhul.
Daruri și distincții
La finalul liturghiei au primit distincții toate persoanele care au contribuit la edificarea lăcașului de cult din Dej.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a acordat preotului coslujitor Ioan Câmpean Ordinul „Mihai Vod㔠pentru clerici, iar primarului orașului Dej, Costan Morar, i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni.
Preotul paroh Teodor Mureșan a mulțumit ierarhilor, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult. În semn de prețuire, celor trei ierarhi le-a oferit o icoană cu hramurile bisericii.
Slujba a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși dejeni și a autorităților locale, județene și militare.
Parohia Dej III
Parohia Ortodoxă Dej III a fost înființată în data de 18 februarie 1995. Noul lăcaș de cult, situat în cartierul dejean Dealul Florilor, pe strada Unirii, nr. 1 D, cu hramul „Sfânta Treime”, a fost construit între anii 1998-2021.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3687, Ultimul acces: 2024-04-15 04:20:04