La Topolnita a fost sfintita o cruce monument in memoria lui Tudor Vladimirescu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

La Topolnița a fost sfințită o cruce monument în memoria lui Tudor Vladimirescu

[2021-08-23]
de Gheorghe Anghel

Preasfințitul Părinte Nicodim a sfințit duminică o cruce monument în memoria lui Tudor Vladimirescu și pandurilor săi, informează Episcopia Severinului și Strehaiei. Troița este amplasată în proximitatea Peșterii Topolnița, pe locul unde a avut loc lupta între panduri și turci, în data de 6 august 1820.
Monumentul a fost construit de Episcopia Severinului și Strehaiei împreună cu Primăria Comunei Cireșu, în contextul împlinirii a 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu.
Slujba de sfințire a fost precedată de parastasul pentru eroul național și pentru cei care au luptat împreună cu el pentru libertatea poporului român.
În predică, ierarhul a evidențiat importanța „cinstirii eroilor și a înaintașilor noștri care și-au dat viața pentru țară, neam și credința strămoșească”.
Istoricul Tudor Rățoi a vorbit despre contextul istoric al revoluției de la 1821. El a relatat câteva aspecte istorice descoperite în documentele vremii despre lupta pe care Tudor Vladimireacu a purtat-o la Topolnița în 1820.
La evenimente au luat parte și oficialități locale și centrale.
Tudor Vladimirescu a fost o figură emblematică pentru istoria Țării Românești, de la începutul secolului al XIX-lea, fiind conducătorul Revoluției de la 1821, al pandurilor și domn al Țării Românești.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 289, Ultimul acces: 2021-11-29 18:08:57