Crestinul care priveste cu nadejde spre Domnul trebuie sa cinsteasca in acelasi timp pe mama Acestuia – PS Varlaam - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Creștinul care privește cu nădejde spre Domnul trebuie să cinstească în același timp pe mama Acestuia – PS Varlaam

[2020-09-08]
de Iulian Dumitrașcu

„Fiecare creștin care privește cu nădejde spre Domnul, Cel Care conduce corabia Bisericii pe marea cea învolburată a acestei lumi, care ascultă cuvântul Lui și îl împlinește trebuie să cinstească în același timp pe mama Acestuia al cărei pântece este fericit că L-a purtat și al cărei piept este, de asemenea, fericit pentru că L-a hrănit cu lapte și L-a îngrijit cu iubirea și grija unei mame sfinte”, a afirmat marți Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
Episcopul vicar patriarhal a slujit în ziua Nașterii Maicii Domnului la altarul de vară al Catedralei Patriarhale.
Părintele Episcop a vorbit în predica sa despre Maica Domnului pomenită astăzi, despre care a spus că este „rodul rugăciunilor, al răbdării Sfințiilor ei Părinți Ioachim și Ana”.
Credincioșii care au participat astăzi la slujbă. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Ierarhul a explicat de ce Biserica a rânduit ca nașterea Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu să fie cinstită în ziua de 8 a lunii septembrie.
„Pentru că în simbolismul Sfintelor Scripturi și în învățătura duhovnicească a părinților Bisericii cifra 8 simbolizează eternitatea, veșnicia lui Dumnezeu; Dumnezeu cel veșnic făcându-Se Om, întrupându-Se din Sfânta Fecioară Maria și de la Duhul Sfânt, ne-a dăruit nouă viața veșnică”.
„Și atunci părinții Bisericii au considerat că cea mai potrivită zi de serbare a Praznicului Maicii Domnului este ziua a 8-a a primei luni a Anului Bisericesc”.
Pentru că ea simbolizează, potrivit Episcopului Varlaam Ploieșteanul, „începutul redobândirii veșniciei de către omul creat după chipul lui Dumnezeu cel veșnic viu, chip care a fost întunecat prin păcatul neascultării, iar veșnicia a fost pierdută prin moartea ca pedeapsă a păcatului întâilor oameni”.
Vedere către Catedrala Națională. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
În iconografia creștină, Maica Domnului apare foarte rar neînsoțită de Fiul ei, a mai subliniat ierarhul.
„Maica Domnului și Fiul ei, Cel Care venind în lume, murind și înviind pentru noi ne-a dăruit viață veșnică, sunt permanent nedespărțiți. Sunt o raritate, o excepție în iconografia creștină imaginile în care Maica Domnului apare singură. Întotdeauna apare cu Fiul ei pe Care Îl ține în dreptul inimii sale, arătând iubirea sa de mamă nu doar pentru Fiul ei, ci pentru întreaga Biserică”.
Cei peste două milioane de români care își serbează marți onomastica au fost felicitați de Părintele Episcop.
„Numele Maicii Domnului este cel mai popular nume în țara noastră și în lumea creștină. De aceea, Biserica dorește astăzi la acest praznic luminat tuturor celor care poartă numele Maicii Domnului putere, ajutor și inspirație de la Dumnezeu ca să imite în viața lor virtuțile, ascultarea, credința, răbdarea și bucuria Maicii Domnului”.
„Iar bucuria care a marcat lumea întreagă în momentul nașterii Maicii Domnului să umple inimile noastre de nădejdea și bucuria pe care ea o revarsă în viața tuturor celor care Îl iubesc pe Fiul ei, îi ascultă cuvântul și îl împlinesc în viața lor”, a spus Preasfinția Sa.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 109, Ultimul acces: 2020-11-26 19:00:37