Ziua Limbii Romane in Covasna si Harghita: Lansari de carte, concurs de recitare, incurajari adresate basarabenilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ziua Limbii Române în Covasna și Harghita: Lansări de carte, concurs de recitare, încurajări adresate basarabenilor

[2020-09-02]
de Ștefana Totorcea

Românii din Harghita și Covasna au serbat Ziua Limbii române în perioada 29-31 august prin lansări de carte, cântece pentru eroi și un mesaj de omagiu adresat basarabenilor de Directorul Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, pentru modul exemplar în care aceștia cultivă limba maternă.
Seria de evenimente a început la prima școală românească din Sfântul Gheorghe, în Covasna, unde Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) și Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” (CEDMNC) au organizat „o șezătoare literar㔠cu lansări de carte, prelegeri și expoziții de istorie.
În debutul evenimentului, dr. Ioan Lăcătușu, Directorul CEDMNC, a afirmat: „La românii ardeleni, școala s-a născut în tinda bisericii. Iată exemplul concret, Biserica din dreapta noastră construită la 1790, după nouă ani, Școala Confesională. Ceea ce facem noi astăzi este să aducem un omagiu celor doi stâlpi ai culturii, istoriei și ai limbii române: popa și domnul învățător”.
„Imaginați-vă această modestă școală pe băncile căreia au trecut generații de elevi, bineînțeles în contextul concret al mediului multietnic și confesional în care limba română nu era o prioritate a statului de atunci. Dacă doreai să-ți cultivi limba maternă, trebuia să te ocupi ca și comunitate, de aceea meritul este și mai mare.”
În acest sens, el i-a adus omagiu Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, care a înființat 800 de școli primare confesionale românești în toată Transilvania.
Lansări de carte
Evenimentul a continuat cu lansarea a trei volume de versuri scrise de poeții Mihaela Aionesei, Ramona Moldovan și Gheorghe Filip. Au urmat prelegerile „Adrian Păunescu, un poet vizionar controversat”, susținută de prof. Mihai Trifoi, și „Românii maghiarizați. Români care și-au pierdut limba”, susținută de dr. Ioan Lăcătușu.
Au fost inaugurate și expozițiile „Manuale pentru școlile confesionale românești din Transilvania” și „Volume ale poetului Mihai Eminescu și cărți referitoare la poetul național”, prilej cu care Larisa Axinia a vorbit despre colecția de cărți ale poetului Mihai Eminescu donate Bibliotecii „Nicolae Colan” de către prof. Petre Străchinaru.
„Sărbătoarea a constituit un prilej de celebrare a limbii române și de recunoaștere a importanței sale ca element esențial în menținerea identității naționale, în mediul multietnic și pluriconfesional al județelor Covasna și Harghita”, a scris ulterior dr. Ioan Lăcătușu.
Mesaj pentru Basarabia
Într-un interviu acordat de la eveniment postului Radio Chișinău, el a transmis și un „omagiu intelectualilor și tuturor românilor din comunitățile istorice din jurul granițelor României și din diasporă, cetățenilor Republicii Moldova, pentru modul exemplar în care păstrează și cultivă limba maternă, această sfântă comoară moștenită din străbuni”.
„Așa cum spunea inegalabilul poet Grigore Vieru, românii din Covasna și Harghita se înțeleg din priviri cu românii de peste Prut. Avem baza trainică, temelia, pe care putem consolida viitoarele noastre relațiile culturale și umanitare și astfel, uniți, să fim mai puternici. La mulți ani, limbă română, la mulți ani, români!”
În 30 august, a fost organizată o nouă lansare a volumelor de poezie și la Miercurea Ciuc, în Harghita. Doi dintre autori, Ramona Moldovan și Gheorghe Filip, sunt membri ai Cenaclului literar „Buna Vestire” din Miercurea Ciuc.
Concurs de recitare
Mihaela Aionesei și Ramona Moldovan au fost prezente și luni, 31 august, la Covasna, unde a avut loc ceremonia de acordare a premiilor concursului de recitare organizat de Asociația GRIT (Gândește Românește, Implică-te Tinerește) și Primăria Covasna.
Pe primele locuri s-au clasat Anastasia Cosneanu, de 6 ani, din Zăbala, cu poezia Limba Românească de Gheorghe Sion, Maria Anastasia Subțirelu, de 7 ani, care a recitat Repetabila povară a poetului Adrian Păunescu, și Ermionia Stelea, o elevă de 11 ani din Sita Buzăului, care a recitat un fragment din Scrisoarea a III-a de Mihai Eminescu.
Cea din urmă a împărțit Premiul III cu Ilinca Maria Balea, de 5 ani, din Covasna, care a încântat juriul cu poezia Bondarul leneș de Elena Farago. „Ne-au demonstrat nu doar că o cinstesc așa cum se cuvine, ci și că vor fi străjeri de nădejde ai Limbii Române”, a declarat poeta Mihaela Aionesei din Târgu Secuiesc.
Cântece pentru eroi
Covăsnenii nu au uitat să-și omagieze nici eroii de Ziua Limbii Române. Luni, maestrul Nicolae Voiculeț și membrii Corului „Voievozii Munților” au cântat pentru soldații români căzuți la datorie care odihnesc în cimitirul din comuna Vâlcele, județul Covasna.
„Numai datorită lor astăzi ne putem ruga aici în Limba Română!”, a scris pe Facebook Părintele Vasile Antonie Tămaș din Vâlcele, membru al Corului „Voievozii Munților”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 98, Ultimul acces: 2020-11-23 19:04:34