Papa Francisc a facut un apel puternic la o mai buna pregatire la casatorie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc a făcut un apel puternic la o mai bună pregătire la căsătorie

[2017-01-21]
Discurs către Rota Romana
21.01.2017, Vatican (Catholica) - În discursul său anual adresat principalului tribunal al Sfântului Scaun, sâmbătă 21 ianuarie 2017, Papa Francisc a subliniat nevoia presantă de o educație și o pregătire eficientă pentru Sacramentul Căsătoriei – nu doar pentru ca să nu se ajungă la căsătorii invalide, ci și pentru a întări credința cuplului în timp ce se pregătește pentru a primi binecuvântarea unică și provocările vieții în căsătorie. „Finalitatea acestei pregătiri constă în a-i ajuta pe logodnici să cunoască și să trăiască realitatea Căsătoriei pe care intenționează să o celebreze, pentru ca să poată face aceasta nu numai valid și licit, ci și rodnic, și pentru ca să fie disponibili să facă din această celebrare o etapă a drumului lor de credință”.
„În acest spirit, simt că trebuie să reafirm necesitatea unui ‘nou catecumenat’ ca pregătire pentru Căsătorie”, a spus Sfântul Părinte în discursul său adresat judecătorilor Rotei Romane, în Aula Clementină din Vatican. „Primind auspiciile Părinților de la ultimul Sinod ordinar, este urgent să se realizeze concret ceea ce deja s-a propus în Familiaris consortio (nr. 66), adică, așa cum pentru Botezul adulților catecumenatul este parte a procesului sacramental, tot așa și pregătirea pentru Căsătorie să devină parte integrantă a întregii proceduri sacramentale a Căsătoriei, ca antidot care să împiedice înmulțirea de celebrări matrimoniale nule sau inconsistente.”
Pontiful ține un discurs membrilor Rotei în fiecare lună ianuarie, pentru a inaugura anul juridic. În discursul din acest an, Papa Francisc a arătat că declinul credinței, al valorilor religioase, al credinței în adevărurile eterne, în particular cu privire la familie, a devenit răspândit chiar și între creștini, fapt care poate influența conștientizarea și consimțământul cu care oamenii intră în Sacrament. În același timp, „experiențele de credință ale celor care cer căsătoria creștină sunt foarte diferite. Unii participă activ la viața parohiei; alții se apropie pentru prima dată; unii au o viață de rugăciune chiar intensă; alții, în schimb, sunt conduși de un sentiment religios mai generic; uneori sunt persoane departe de credință sau lipsite de credință.”
„În fața acestei situații, trebuie găsite remedii valabile”, a subliniat Papa. Primul remediu propus de el este formarea tinerilor „printr-un adecvat drum de pregătire menit să se redescopere căsătoria și familia conform planului lui Dumnezeu. E vorba de a-i ajuta pe viitorii soți să perceapă și să guste harul, frumusețea și bucuria iubirii adevărate, mântuite și răscumpărate de Isus. Comunitatea creștină căreia i se adresează logodnicii este chemată să vestească din inimă Evanghelia acestor persoane, pentru ca experiența lor de iubire să poată deveni un sacrament, un semn eficace al mântuirii.”
Pentru mulți tineri, „apropierea căsătoriei constituie ocazia pentru a întâlni din nou credința de mult timp izolată la marginile vieții lor; ei, de altfel, se află într-un moment deosebit, caracterizat adesea și de disponibilitatea de a revedea și de a schimba orientarea existenței. Poate fi deci un timp favorabil pentru a reînnoi propria întâlnire cu persoana lui Isus Cristos, cu mesajul Evangheliei și cu învățătura Bisericii”. În această privință, transmiterea adevărului despre căsătorie și iubire devine extrem de important, le-a amintit Papa Francisc judecătorilor. „Este nevoie ca lucrătorii și organismele care se ocupă de pastorația familială să fie animați de o puternică preocupare de a face tot mai eficiente itinerarele de pregătire la Sacramentul Căsătoriei, pentru creșterea nu numai umană, ci mai ales a credinței logodnicilor”.
„Un al doilea remediu este acela de a-i ajuta pe tinerii soți să continue drumul în credință și în Biserică și după celebrarea Căsătoriei. Este necesar să se găsească, cu curaj și creativitate, un proiect de formare pentru tinerii soți, cu inițiative menite la o conștiință crescândă a Sacramentului primit… Comunitatea creștină este chemată să primească, să însoțească și să ajute tinerele perechi, oferind ocazii și instrumente adecvate – pornind de la participarea la Liturghia duminical㠖 pentru a îngriji viața spirituală atât în interiorul vieții familiale cât și în cadrul programării pastorale în parohie sau în asociații.”
„Adesea tinerii soți sunt lăsați în voia lor, poate datorită faptului simplu că vin mai puțin în parohie; aceasta se întâmplă mai ales cu nașterea copiilor. Dar tocmai în aceste prime momente ale vieții familiale trebuie garantată apropiere mai mare și un puternic sprijin spiritual, și în opera educativă a copiilor, față de care ei sunt primii martori și purtători ai darului credinței. În drumul de creștere umană și spirituală a tinerilor soți este de dorit să existe grupuri de referință în care să poată parcurge un drum de formare permanentă: prin ascultarea Cuvântului, confruntarea despre tematici care interesează viața familiilor, rugăciunea, împărtășirea fraternă.”
„Duhul Sfânt, care conduce mereu și în toate poporul sfânt al lui Dumnezeu, să-i asiste și să-i susțină pe cei care, preoți și laici, se angajează și se vor angaja în acest domeniu, pentru ca să nu piardă niciodată elanul și curajul de a se strădui pentru frumusețea familiilor creștine, în pofida curselor distrugătoare ale culturii dominante a efemerului și a provizoriului. Iubiți frați, așa cum am spus de mai multe ori, este nevoie de mare curaj pentru a se căsători în timpul în care trăim. Și cei care au forța și bucuria de a face acest pas important trebuie să simtă alături de ei iubirea și apropierea concretă a Bisericii.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1163, Ultimul acces: 2024-04-15 03:14:13