PS Florentin Crihalmeanu aniversat la jubileul de 20 de ani de episcopat - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Florentin Crihălmeanu aniversat la jubileul de 20 de ani de episcopat

[2017-01-10]
10.01.2017, Cluj (Catholica) - Sărbătoarea Botezului Domnului nostru Isus Cristos în râul Iordan de către Sf. Ioan, de vineri, 6 ianuarie 2017, a fost celebrată solemn în Catedrala Schimbarea la Față din Cluj-Napoca, în prezența Episcopului eparhial de Cluj-Gherla, cu participarea a numeroși preoți, persoane consacrate și sute de credincioși. Sfânta Liturghie arhierească a marcat și aniversarea celor 20 de ani de la celebrarea prin care, în Bazilica San Pietro din Roma, ierarhul greco-catolic clujean, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, a fost consacrat Episcop de către Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, citim în materialul de pe EparhiaClujGherla.ro.
La masa altarului au concelebrat pr. Mihai Todea, Vicar general; pr. Anton Crișan, Vicar cu preoții; pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I; pr. Laurian Daboc, superior provincial al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare; pr. Henryk Urban, superior local al Societății lui Isus; pr. Radu Tălpălariu, consilier cu tinerii; pr. Marius Cerghizan, consilier pastoral; pr. Florin Pop, responsabil eparhial al Reuniunii Mariane; pr. Florin Isac, ceremonier, precum și alți preoți slujitori în catedrală și invitați, alături de care au slujit diaconii Marius Cîmpean și Claudiu Tuțu. În cadrul celebrării, toți credincioșii au fost invitați de către Episcop să facă reînnoirea promisiunilor de la Botez.
Cuvântul de învățătură al Preasfinției Sale Florentin a redat semnificația sărbătorii Arătării Domnului – „Epifania Domnului, numită și Botezul Domnului, este, într-un dublu sens, prefigurativă: ea prefigurează Jertfa mântuitoare de pe Cruce, dar și modalitatea în care noi, cei de astăzi, ne vom bucura de noul veșmânt pe care El l-a dobândit. Sărbătoarea Botezului Domnului o putem numi sărbătoarea îmbrăcării noastre în Cristos, sau sărbătoarea înnoirii noastre spirituale… Acesta este simbolismul Botezului, atât de frumos intonat și în imnul liturgic: ‘Câți în Cristos v-ați botezat, în Cristos v-ați și îmbrăcat’. De acum înainte, toți cei care vor crede în Dumnezeu și vor primi acest nou veșmânt al Botezului în strălucirea hainei Lui, vor primi și puterea de a deveni fiii lui Dumnezeu”.
La aniversarea celor 20 de ani de episcopat, Ierarhul de Cluj-Gherla și-a reamintit: „Sărbătoarea de astăzi este și o ocazie de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru o frumoasă celebrare liturgică ce se petrecea în Bazilica mamă a bazilicilor, Bazilica San Pietro, acum 20 de ani, în timpul pontificatului Sfântului, acum, Ioan Paul al II-lea. Este un moment de aducere aminte și de rememorare a misiunii episcopale, care este în primul rând o misiune de jertfă cu Cristos, pentru Cristos și în Cristos, o misiune în care bucuria slujirii se îmbină cu limitele umane, cu limitele exterioare, cu forța răului, dar o misiune care este întărită de puterea Celui care a oferit-o, de Cristos, marele Preot și de mâinile Episcopului hirotonisitor, Sfântul Ioan Paul al II-lea.”
Episcopul a amintit cuvintele pe care i le-a adresat, la începutul misiunii episcopale, Nunțiul apostolic Janusz Bolonek: „Poți face mult bine!” „Este o frază care atunci m-a pus pe gânduri și care mă pune pe gânduri de fiecare dată când o repet, pentru că mă întreb dacă într-adevăr am reușit să fac acel bine pe care Dumnezeu îl aștepta de la mine. Doresc să mulțumesc tuturor acelora care m-au însoțit în rugăciune în acești 20 de ani de episcopat, să mulțumesc confraților Episcopi, confraților preoți, cuvioaselor persoane consacrate și persoanelor care sunt prezente împreună cu noi la această celebrare liturgică, să mulțumesc laicilor consacrați, Reuniunii Maicii Domnului, să vă mulțumesc dumneavoastră, iubiților credincioși ai Eparhiei de Cluj-Gherla, și să-l rog pe Bunul Dumnezeu să vă răsplătească pentru rugăciunile dumneavoastră, însoțirea spirituală și înțelegerea din acești 20 de ani de episcopat.”
Celebrarea liturgică a fost urmată de sfințirea cea mare a apei. După rugăciune, toți credincioșii au primit de la Ierarh binecuvântarea cu apa sfințită și câte o imagine cu Botezul Domnului. În numele preoților Eparhiei de Cluj-Gherla, al persoanelor consacrate și al credincioșilor, pr. Mihai Todea i-a făcut Episcopului eparhial o frumoasă urare la aniversare, însoțită și de un buchet de flori: „Eparhia noastră și Preasfințitul Florentin celebrează un jubileu important, cei 20 de ani de la hirotonirea întru Episcop. Preasfinția voastră, evocarea acestui eveniment este și pentru noi o mare și întreită bucurie: în primul rând pentru că în urmă cu 20 de ani, Eparhia noastră primea un nou păstor, un tânăr păstor; apoi, pentru că era primul Episcop român greco-catolic hirotonit la Roma de un Papă, iar, ulterior, bucuria noastră a devenit și mai mare pentru că Papa care l-a hotărât hirotonit pe Episcopul nostru era un sfânt.”
„Aducându-ne aminte de aceste evenimente, vă asigurăm, Preasfinția voastră, de faptul că vom fi alături de dumneavoastră, și în numele întregii Eparhii de Cluj-Gherla, al preoților, al călugărilor și călugărițelor, vă asigurăm de rugăciunile noastre și de ajutorul nostru. Întru mulți și sfinți ani, stăpâne!” Un buchet de flori, alături de buchetul spiritual de flori-rugăciuni, au oferit Preasfinției Sale și membrele Reuniunii Mariane, prin președinta Monica Culea.
Preasfinția Sa a spus în încheiere: „Voi încredința, încă o dată, în rugăciune, toate intențiile pe care Biserica noastră le are, pentru ca, împreună, să putem construi acest timp al Bisericii. Biserica nu este formată din edificii, Biserica suntem noi, cu toții, și importante sunt sufletele, de aceea, noi, împreună, clerici, persoane consacrate, laici, dacă dorim să facem mai frumos timpul pe care-l trăim, să-l sfințim cu prezența și cu viața noastră. De aceea, încredințez în rugăciune și ne încredințăm unii pe alții în rugăciune – așa cum frumos spunem la Sfânta Jertfă liturgică: ‘pe noi înșine, unul pe altul și întreaga noastră viață, lui Cristos Dumnezeu să o dăm’. Amin.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1331, Ultimul acces: 2024-03-27 04:05:40