Fratii maristi aniverseaza 200 de ani de existenta - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Frații mariști aniversează 200 de ani de existență

[2017-01-03]
03.01.2017, Roma (Catholica) - Ziua de 2 ianuarie a marcat a 200-a aniversare a fondării institutului religios al Fraților Mariști ai Școlilor. Institutul numără în prezent 3.000 de frați, alături de laici asociați, în școli și alte proiecte pastorale cu tinerii din 80 de țări din lumea întreagă. Frații Mariști sunt prezenți și în România (vezi fb.com/CentruldeziFratiiMaristi/).
Pe 2 ianuarie 1817, preotul francez Marcellin Champagnat a fondat un institut numit „Micii Frați ai Mariei”, cu scopul educării și evanghelizării tinerilor, în special a celor nevoiași. Într-un mesaj video, cu ocazia bicentenarului, actualul superior general, fr. Emili Turú, vorbește despre trei atitudini – de recunoștință, de iertare și de angajare – care îi caracterizează pe membrii institutului astăzi. Mulțumind pentru opera fondatorului și pentru dedicarea foștilor membri, fr. Emili spune că este vital să se ceară iertare pentru suferințele provocate prin abuzarea copiilor și prin eșecul în protejarea celor avuți în grijă. Materialul video se încheie cu un angajament pentru apărarea tinerilor, în special a celor care trăiesc în sărăcie și în situații vulnerabile.
Astăzi circa 72.000 de laici, bărbați și femei, predau alături de frații mariști în școli și instituții de pe cele cinci continente. Bicentenarul este celebrat în mod special în La Valla, Franța, unde institutul a fost fondat, dar și în Nairboi, Kenya, și în Lujan, Argentina. Fr. Emili Turú participă la aniversare în Bangladesh, unde ajută la lansarea unei școli pentru fiii și fiicele lucrătorilor de pe plantațiile de ceai. Pe 6 iunie, mariștii vor marca aniversarea în Roma, unde este sediul lor central, prezentând o istorie în trei volume a institutului și o expoziție foto. Pe 8 septembrie, celebrările vor continu în Rionegro, Columbia, unde mariștii își vor deschide capitlul general, reunind frați și alți reprezentați din toată lumea.
Membrii institutului folosesc hashtag-ul #MillionMarists pentru a reuni inițiativele aniversare și pentru a împărtăși viziunea fondatorului, Marcellin Champagnat, declarat Venerabil de Papa Benedict al XV-lea, Fericit de Papa Pius al XII-lea și Sfânt de Papa Ioan Paul al II-lea, în 1999.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1216, Ultimul acces: 2024-03-21 00:33:47