Patriarhul Romaniei in prima zi a anului 2017: In fata lui Dumnezeu nu conteaza cat am adunat in jurul nostru, ci cat de multe bogatii spirituale am adunat in sufletul nostru - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul României în prima zi a anului 2017: În fața lui Dumnezeu nu contează cât am adunat în jurul nostru, ci cât de multe bogății spirituale am adunat în sufletul nostru

[2017-01-01]
de Iulian Dumitrascu

În prima zi a Anului Nou civil Biserica Ortodoxă sărbătorește Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului. De asemenea, se face și pomenirea Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei.
La Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost oficiată în 1 ianuarie 2017 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Alături de Patriarhul Daniel s-au aflat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
După citirea textului biblic (Marcu 1, 1-8), Părintele Patriarh a rostit un cuvânt în care a vorbit despre sărbătorile de astăzi.
Potrivit tradiției iudaice, la opt zile copiii de parte bărbătească erau tăiați împrejur și li se atribuia nume. Rostul nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, precum și programul lucrării Lui în lume este înscris în numele Lui, a explicat Preafericirea Sa.
Tăierea împrejur era semnul poporului credincios ca să se deosebească de celelalte popoare, dar se făcea și în amintirea izbăvirii evreilor din robia egipteană. Această tăiere împrejur la opt zile era însoțită de atribuirea unui nume pruncului. Pruncul Iisus a primit acest nume de «Iisus», pentru că așa a prevestit îngerul Fecioarei Maria, dar și dreptului Iosif. Rostul nașterii Sale și programul lucrării Lui în lume este înscris în numele Lui, și anume «Dumnezeu mântuiește». Cu alte cuvinte, Cel Care S-a născut nu este un om obișnuit, ci este Fiul lui Dumnezeu Cel veșnic Care S-a făcut Om din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor, adică pentru izbăvirea lor din păcat și moarte.
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!
Această semnificație profundă a numelui lui Iisus face ca însăși pronunțarea numelui să aibă un efect benefic, sfințitor și mântuitor. De aceea, mai târziu sfinții părinți pustiei au folosit adesea numele lui Iisus în rugăciunea inimii zicând: «Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul»! Această rugăciune intensă se bazează pe puterea duhovnicească a numelui lui Iisus. Toate făpturile sunt chemate să se închine numelui lui Iisus Hristos și să mărturisească toți că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu în slava lui Dumnezeu Tatăl, a precizat Părintele Patriarh.
Botezul creștin a înlocuit tăierea împrejur după trup, a mai spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.
Sfântul Apostol Pavel ne arată că tăierea împrejur potrivit Legii vechi era doar o prefigurare a botezului care este tăiere împrejur duhovnicească în înțelesul că tăiem din jurul inimii și aruncăm deoparte tot ceea ce este gând, cuvânt și faptă rea. Tăierea împrejur cea duhovnicească nu are loc în trup, ci în Duhul. Duhul Sfânt care locuiește în omul botezat îl pregătește pentru o viață nouă tăind tot ce este gând, cuvânt și faptă păcătoasă pentru ca cel care este botezat să crească duhovnicește în Iisus Hristos prin harul Sfintei Treimi primit la botez.
A doua sărbătoare pe care o prăznuim astăzi este pomenirea Sfântului Vasile cel Mare. Părintele Patriarh a elogiat viața și activitatea marelui ierarh.
El s-a născut în Capadocia, în anul 330 și a trecut la Domnul în anul 379 la 1 ianuarie. A studiat la Cezareea Capadociei, unde s-a născut, apoi la Constantinopol. După aceea, a mers la Atena, unde era cea mai înaltă școală din timpul său și unde l-a cunoscut pe Sfântul Grigorie Teologul, fiul lui Grigorie de Nazianz. Această șansă de a se cunoaște cei doi mari oameni ai Bisericii a fost foarte roditoare pentru Biserică. Ei nu cunoșteau decât două drumuri: Biserica și școala. Sfântul Vasile cel Mare a întemeiat, pe lângă biserici, azile și spitale, case pentru bătrâni și bolnavi, dar și pentru pelerini. Deși a fost Arhiepiscop al Cezareei Capadociei doar nouă ani, a lucrat cât alții în nouăzeci de ani prin râvna, înțelepciunea și dăruirea sa jertfelnică. Sfântul a fost un mare părinte capadocian. El a avut legături speciale cu Dacia noastră, a avut rude pe teritoriul țării noastre și printre aceste rude se afla și Sfântul Sava de la Buzău care a fost martirizat în anul 370. El este foarte popular în poporul român. De aceea, sunt foarte mulți care îi poartă numele și derivate.
Tot astăzi sărbătorim și Anul Nou civil 2017. Îl rugăm pe Dumnezeu să ne ajute să devenim mai apropiați de El și de semenii noștri în Anul Nou în care am intrat, s-a rugat Patriarhul Daniel.
Biserica are un An Nou Bisericesc care începe la 1 septembrie. Anul Nou civil începe la 1 ianuarie. Acum, la început de an, ne gândim ce am realizat în anul care a trecut și ne propunem noi realizări în anul în care am intrat. E bine ca noi mai întâi să facem bilanțul realizărilor duhovnicești și mai puțin a celor materiale, pentru că în fața lui Dumnezeu nu contează cât am adunat în jurul nostru, ci cât de multe bogății spirituale am adunat în sufletul nostru. În aceste zile ne gândim dacă am fost în anul 2016 mai evlavioși, milostivi, buni decât în 2015. Îl rugăm pe Dumnezeu, așa cum am făcut și la miezul nopții, să ne ajute să devenim mai apropiați de El și de semenii noștri în Anul Nou în care am intrat, spre slava Preasfintei Treimi și spre a noastră mântuire.
La final, Părintele românilor ortodocși de pretutindeni le-a transmis urări celor care își sărbătoresc astăzi ziua onomastică: Tururor celor care poartă numele de Vasile, Vasilica și derivate le dorim Ani mulți cu sănătate și multă pace în suflet, bucurie și ajutor de la Dumnezeu.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române la Sfânta Liturghie, iar la Slujba Utreniei de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.
După Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El în anul care a trecut.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3846, Ultimul acces: 2022-09-27 14:01:26