Papa Francisc: Milostivirea este mai puternica decat violenta si nedreptatea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Milostivirea este mai puternică decât violența și nedreptatea

[2016-01-01]
Suferințele lumii sunt fără putere în fața milostivirii lui Dumnezeu, a cărui intrare în istorie a adus o nouă eră umanității, a spus Papa Francisc la Liturghia din prima zi a noului an. "Istoria nu hotărăște nașterea lui Cristos; în schimb venirea Sa în lume permite istoriei să își atingă plinătatea", a afirmat Sfântul Părinte la Liturghia celebrată vineri dimineața în Bazilica San Pietro. "Din acest motiv nașterea Fiului lui Dumnezeu inaugurează o nouă eră, o nouă calculare a timpului, o eră care dă mărturie despre împlinirea unei promisiuni străvechi."
Liturghia de astăzi a marcat solemnitatea Mariei, Maica lui Dumnezeu. Predica a pornit de la a doua lectură, din Scrisoarea către Galateni, care vorbește despre Dumnezeu "născut din femeie" la "împlinirea timpului". Ținând cont de acel moment din istorie, sub domnia împăratului roman Augustus, Pontiful a explicat că nașterea lui Isus la "împlinirea timpului" nu trebuie văzută în context geopolitic. În schimb trebuie considerată ca împlinirea promisiunii făcute de Dumnezeu umanității. Împlinirea timpului este prezența lui Dumnezeu în istorie. "Acum putem vedea gloria Sa, care strălucește în sărăcia ieslei; putem fi încurajați și susținuți de cuvântul Său, făcut 'mic' într-un prunc. Mulțumită Lui, timpul nostru își poate găsi plinătatea."
Papa a arătat că misterul intrării lui Dumnezeu în istorie intră în "coliziune" cu experiența umană a nedreptății și violenței împotriva celor slabi și inocenți. "Cum poate împlinirea timpului să fi venit când noi suntem martorii valurilor de bărbați, femei și copii fugind de război, foame și persecuție, gata să își riște viețile pentru a găsi respect pentru drepturile lor fundamentale?", a întrebat Papa. În timp ce acest "torent de suferință, îngroșat de păcat, pare să contrazică împlinirea timpului adusă de Cristos", a spus Pontiful, aceste suferințe sunt învinse de milostivirea lui Dumnezeu. "Acest torent umflat este lipsit de putere în fața oceanului de milostivire care inundă lumea noastră", a continuat el.
"Cu toții suntem chemați să ne scufundăm în acest ocean, să ne lăsăm renăscuți, să depășim indiferența care blochează solidaritatea, și să lăsăm în urmă neutralitatea falsă care previne împărtășirea", a spus Sfântul Părinte. "Harul lui Cristos, care aduce speranța mântuirii la împlinire, ne conduce să cooperăm cu El la edificarea unei lumi mai juste și mai fraterne, o lume în care fiecare persoană și fiecare făptură să poată locui în pace, în armonie cu creația lui Dumnezeu."
Pontiful și-a îndreptat apoi atenția spre Maria, spunând că Biserica îi invită pe credincioși la deschiderea noului an să contemple "maternitatea ei divină ca icoană a păcii". "În ea, promisiunea străveche își găsește împlinirea. Ea a crezut cuvintelor îngerului, a conceput pe Fiul și a devenit astfel Mama Domnului. Prin ea, prin da-ul ei, a avut loc împlinirea timpului." Papa a amintit lectura evanghelică a zilei, cu vizita păstorilor la Noul-Născut, observând că Maria "păstra toate aceste cuvinte, meditându-le în inima ei" (Luca 2,19).
"Ea ne apare ca un vas plin până la margine de amintirea lui Isus, ca Scaun al Înțelepciunii la care putem să apelăm pentru a înțelege învățătura Sa", a explicat Sfântul Părinte. "Astăzi Maria face posibil pentru noi să înțelegem semnificația evenimentelor care ne afectează personal, evenimente care de asemenea afectează familiile noastre, țările noastre și lumea întreagă." Papa a încheiat invocând-o pe Maria: "Trimite-ne binecuvântarea ta în această zi dedicată în onoarea ta. Arată-ne fața lui Isus, Fiul tău, care revarsă pentru lumea întreagă milostivire și pace."
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2550, Ultimul acces: 2021-09-17 09:42:20