Vedem cum Dumnezeu schimba raul in bine - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Vedem cum Dumnezeu schimbă răul în bine

[2015-12-27]
Biserica Ortodoxă se află duminică, 27 decembrie 2015, în a treia zi de Crăciun. În cuvântul de învățătură rostit în Paraclisul Reședinței Patriarhale cu hramul Sfântul Grigorie Luminătorul, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a evidențiat învățăturile desprinse din Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Matei, capitolul al II-lea, versetele de la 13 la 23, citită astăzi în toate lăcașurile de cult.
În planul lui Dumnezeu există o lucrare sfântă
„Evanghelia acestei duminici este plină de semnificații duhovnicești întrucât ne arată planul lui Dumnezeu de mântuire a lumii, dar și contradicțiile istoriei omenirii robite de păcat și de moarte. La puțin timp după Nașterea Sa, Pruncul Iisus se află în primejdie de moarte, deoarece regele Irod căuta să-L ucidă. Vedem, așadar, că viața lui Hristos este de la început îndreptată spre suferință, așa cum a prevăzut proorocul Isaia când vorbea despre Slujitorul Domnului ca fiind un «om al durerilor și cunoscător al suferinței» (Isaia 53, 3). Pe de o parte, evenimentele pe care le descrie Evanghelia de astăzi se desfășoară dramatic, întrucât bunătatea și generozitatea păstorilor și a magilor arătate Pruncului Iisus sunt umbrite de răutatea invidiei și a dorinței pătimașe de stăpânire a lui Irod, regele Iudeii. Pe de altă parte, se vede că în planul lui Dumnezeu, Care cunoaște cum se manifestă natura umană robită de păcat și pândită de moarte, există o lucrare sfântă care biruiește răutatea demonilor și a oamenilor din lume, astfel încât Dumnezeu salvează viața oamenilor prigoniți și transformă fuga în salvare și înstrăinarea în binecuvântare”, a spus Preafericirea Sa.
Dumnezeu a anunțat cu veacuri înainte evenimente din istorie care au o semnificație duhovnicească deosebită
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mai subliniat faptul c㠄Dumnezeu a anunțat cu veacuri înainte, prin prooroci, evenimente din istorie care au o semnificație duhovnicească deosebită. Chiar și uciderea copiilor nevinovați din Betleem și împrejurimi, la porunca regelui Irod, a fost prevăzută de Ieremia proorocul prin cuvintele: «Glas în Rama s-a auzit, plângere și tânguire multă. Rahela își plânge copiii și nu voiește să se mângâie pentru că nu mai sunt» (Ieremia 31, 15). Înțelegem, așadar, că Mântuitorul vine într-o lume a violenței, robită de păcat și de moarte, de răutate și întunecime sufletească, în care foarte adesea crima sângeroasă se întinde și asupra vieții celor nevinovați”.
Nașterea Domnului Iisus Hristos poartă deja în ea arvuna Crucii și a Învierii Sale
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai explicat faptul c㠄La Sărbătoarea Nașterii Domnului, în zilele de 27, 28 și 29, prăznuim o mulțime de martiri sau mucenici: Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, cei 20.000 de mucenici arși în Nicomidia și cei 14.000 de prunci din Betleem și împrejurimi uciși de Irod. Înțelegem prin aceasta că încă de la începutul vieții Sale pământești Mântuitorul Iisus Hristos Se îndreaptă spre jertfă, spre Cruce, că va trece prin moarte, ca apoi să învieze și să dăruiască lumii viață veșnică. De aceea, Nașterea Domnului Iisus Hristos poartă deja în ea arvuna Crucii și a Învierii Sale. În mod minunat, vedem cum Dumnezeu schimbă răul în bine. Mântuitorul fuge în Egipt, deși acesta era considerat de evrei ca fiind pământul robiei și al idolatriei păgâne. Poporul evreu a fost dus odinioară în Egipt ca popor de sclavi sau robi, iar mai târziu, prin Moise, a fost eliberat de robia lui Faraon. Acum, însă, vedem că Mântuitorul binecuvântează Egiptul prin fuga Sa ca Prunc în această țară și apoi prin revenirea Sa în pământul lui Israel, împlinindu-se cuvintele proorocului, care spune: «Din Egipt am chemat pe Fiul Meu» (Osea 11, 1). Prin aceasta, Evanghelia ne arată că nu doar poporul ales este chemat la mântuire, ci și neamurile păgâne reprezentate prin țara Egiptului, unde a primit adăpost pentru un timp Pruncul Iisus. Așadar, Iisus cunoaște exilul de mic copil. Dar suferința exilului a fost transformată în biruință a vieții, o încercare grea pentru El a devenit o binecuvântare pentru alții”
Retragerea Mântuitorului Hristos în Nazaretul Galileii are o semnificație misionară și mântuitoare
„Evanghelia ne mai arată că retragerea Mântuitorului Hristos în Nazaretul Galileii are o semnificație misionară și mântuitoare. «Galileea neamurilor» (Isaia 8, 23) era o prefigurare a popoarelor care vor primi credința în Hristos și se vor creștina. Mântuitorul știa că Galileea era socotită de mulți evrei ca fiind o provincie fără mare importanță. Totuși, El acceptă să locuiască o parte a vieții Sale (copilărie și tinerețe) în Galileea, alături de oameni diferiți și necăjiți, refugiați și săraci care au venit aici din alte țări. Între acești oameni de neamuri diferite va crește Pruncul Iisus. Chiar și prin aceasta se văd smerenia Lui și dragostea Lui față de toți oamenii. Iisus este prieten cu cei săraci, solidar cu străinii exilați sau refugiați, apropiat de cei marginalizați și disprețuiți, pentru că vede în toți valoarea infinită a fiecărui om, dincolo de rangul lui în societate, poziție centrală sau supraviețuire marginală, dincolo de bogăție sau sărăcie, dincolo de orice clasificare sau judecată omenească subiectivă și colectivă. Când nu se mai află oameni care să-L ajute pe Pruncul Iisus, vin îngerii din cer să-L apere, să-L ocrotească. Îngerul îi spune în vis lui Iosif: «Ia Pruncul și pe mama Lui și fugi în Egipt și stai acolo până ce-ți voi spune, fiindcă Irod are să caute Pruncul ca să-L ucidă» (Matei 2, 13). Observăm că îngerul a spus «mama Lui», nu «soția ta», fiindcă Maica Domnului avea pe dreptul Iosif doar ca un protector, dar el nu era soțul ei și nici tatăl Pruncului Iisus, pentru că Părintele Ceresc era Tatăl adevărat al Pruncului născut în Betleem”, a mai arătat Patriarhul României.
Dumnezeu, prin îngerii Săi, ajută pe oameni când aceștia sunt smeriți și singuri
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mai precizat c㠄Pericopa evanghelică de astăzi subliniază căDumnezeu, prin îngerii Săi, ajută pe oameni când aceștia sunt smeriți și singuriși că dreptul Iosif a fost binecuvântat de Dumnezeu să poarte grijă de Copilul Iisus ca și când ar fi fost tatăl Lui. De aiciînvățăm că, totdeauna, copiii au nevoie atât de afecțiunea mamei, cât și de afecțiunea tatălui. Nu era suficientă afecțiunea mamei.Prin aceasta, Dumnezeu ne arată binecuvântarea familiei. După cum la început prin familie a intrat păcatul în lume, întrucât Adam și Eva formau prima familie umană, tot așa acum Mântuitorul lumii, Noul Adam, prin familie vine în lume ca să vindece lumea de păcatul neascultării și de moarte. Astăzi, familia creștină este din ce în ce mai vulnerabilă, deoarece trăiește într-o lume tulburată spiritual și este confruntată cu sărăcia, nesiguranța zilei de mâine, șomajul, mugrația, instabilitatea și dezorientarea”.
O icoană vie a martiriului
În cuvântul Său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit și despre personalitatea Sfântului Mucenic Arhidiacon Ștefan.
„Astăzi facem pomenirea Sfântului Apostol, Întâiului Mucenic și Arhidiacon Ștefan. El era un tânăr plin de Duhul Sfânt care făcea minuni și propovăduia cu îndrăzneală credința în Iisus Hristos, dovedindu-o din Sfintele Scripturi. Este o icoană vie, luminoasă, a martiriului. Așa după cum Hristos Domnul S-a rugat pe Cruce zicând «Părinte iartă-le lor că nu știu ce fac», referindu-se la cei care Îl răstigneau, tot așa și Sfântul Arhidiacon Ștefan se roagă pentru cei care îl ucid zicând «Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta». Deci, puterea aceasta de a răbda suferința, fără ca să răspundă la ură cu ură, la răutate cu răutate, ci a răspunde la violență cu iertare, este putere din puterea lui Hristos. Este lucrarea Duhului Sfânt care aduce iubirea jertfelnică a lui Hristos în sufletele martirilor. În veacurile primare creștinii au fost persecutați, mai ales de către împărații romani păgâni, dar și mai târziu și chiar și astăzi sunt persecutați în diferite părți ale lumii, în Orient și în alte părți. Există o mulțime de oameni care mărturisesc credința cu prețul vieții lor. Această încercare prin suferință a credinței este rezultatul faptului că lumea plină de răutate din cauza păcatelor este adesea ostilă lui Hristos, ostilă Evangheliei. Unii se bucură de întâlnirea cu Hristos, iar alții se împotrivesc sau nu vor să audă de iubirea Lui, de jertfa Lui”.
Duminica viitoare Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica dinaintea Botezului Domnului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 786, Ultimul acces: 2024-04-13 13:38:42