Mesajul de Craciun al Episcopilor irlandezi: speranta, o "marfa rara" - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mesajul de Crăciun al Episcopilor irlandezi: speranța, o "marfă rară"

[2015-12-19]
Speranța este o "marfă rară" într-o societate tot mai adesea marcată de violență, nihilism și în consecință de un individualism orb: acesta este mesajul de Crăciun al liderilor principalelor comunități creștine din Irlanda. Catolicii și anglicanii irlandezi au decis să redea centralitatea acestei "virtuți teologale" tot mai uitată în zilele noastre, alegând să trimită împreună pentru sărbătoarea Nașterii Domnului din acest o felicitare cu tema speranței.
O speranță care nu este "în zadar sau generică", citează Radio Vatican din L'Osservatore Romano, ci bazată pe certitudinea Cuvântului lui Dumnezeu. Împrumutând o expresie de la Apostolul Neamurilor, Episcopii urează: "Dumnezeul nădejdii să vă umple de toată bucuria și pacea în credință, ca să prisosiți în speranță prin puterea Duhului Sfânt" (Rom 15, 13). În mesajul semnat de Arhiepiscopul catolic de Armagh și președinte al Conferinței episcopilor catolici din Irlanda, Mons. Eamon Martin, și de omologul său anglican al Bisericii Irlandei, Rev. Richard Clarke, se recunosc în primul rând preocupările și problemele cele mai mari ale timpului prezent:
"Oamenii contemporani", scriu prelații, "par să întâmpine dificultăți în a avea speranță pentru viitor, lume, și chiar pentru ei înșiși. Speranța a devenit o «marfă rară», iar oamenii sunt precauți uneori să spere, pentru a nu fi dezamăgiți. În lumea care ne înconjoară, cu toată violența și distrugerea pe care le-am văzut în ultimele luni, pare să existe puțin loc pentru scenarii de speranță." Cu toate acestea, speranța este esențială. Aceasta este o convingere coroborată și în cuvintele a doi martori neobosiți ai acestei virtuți uitate în timpul nostru, pe care Episcopii îi citează în mesajul lor. Este vorba de Papa Francis, care spune "Nu lăsați să vă fie furată speranța", și e câștigătorul premiului Nobel pentru Pace, Arhiepiscopul anglican Desmond Tutu, pentru care "Speranța poate vedea lumina, în ciuda întunericului".
Prelații irlandezi subliniază, pe scurt, ca speranța este "opusul disperării" și insuflă "mai mult decât o dorință pentru ceva mai bun". Este vorba de o "calitate creștină fundamentală", care nu se oprește niciodată doar la sfera individuală. "Noi nu ar trebui să dorim o speranță pentru noi înșine, pentru ca lucrurile să meargă bine pentru noi sau cei pe care îi iubim". Dimpotrivă, speranța "este ceva pe care suntem chemați să o aducem lumii în numele lui Cristos". Acest mesaj, observă catolicii și anglicanii, este cu atât mai puternic cu cât ne apropiem cu toții de Crăciun. "În jurul nostru, sunt cei care nu mai au nici o speranță pentru ei sau pentru familiile lor, sunt copleșiți de greutăți sau fug din cauza violenței. Putem deveni «ambasadori ai speranței» în numele lui Cristos, care s-a născut într-un staul din Betleem. Așa cum El a venit în lumea noastră pentru a aduce speranța în locurile marcate de disperare și pentru a lumina în întuneric, la fel putem deveni și noi oameni de nădejde."
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 787, Ultimul acces: 2024-04-16 13:02:59