Sute de colindatori la a VI-a editie a concertului „Hristos Se Naste, Slaviti-L”, la Chechis - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sute de colindători la a VI-a ediție a concertului „Hristos Se Naște, Slăviți-L”, la Chechiș

[2015-12-11]
Cu binecuvântarea Preasfințitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae, 12 coruri bisericești din Protopopiatul Baia Mare au colindat pe credincioșii din Parohia Chechiș în cadrul unui concert aflat la ediția a VI-a, după cum ne-a precizat Andrei Fărcaș.
Seara de colinde a început cu Slujba Vecerniei, oficiată în biserica din Chechiș, de către preoții care au însoțit colindătorii din parohiile pe care le păstoresc, în frunte cu vicarul administrativ al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Pr. dr. Vasile Augustin. La începutul cuvântului de învățătură, Pr. dr. Vasile Augustin a transmis binecuvântarea arhierească pentru gazde și colindători din partea Preasfințitului Părinte Justin Sigheteanul, după care le-a vorbit credincioșilor despre păstrarea tradiției colindatului, despre colinde și semnificația lor.
Cea de a VI-a ediție a Concertului de colinde Hristos Se Naște, măriți-L a fost organizată de Parohia Ortodoxă Nașterea Maicii Domnului din localitate și Asociația Creștină Dăruind vei dobândi, compusă din coratori ai bisericii și creștini din sat.
Concertul, desfășurat în Căminul Cultural din localitate, devenit arhiplin, a început cu Grupul de copii al bisericii Nașterea Maicii Domnului din Chechiș, conduși de preotul paroh Vasile Marc, format din copiii de la cateheză, după care a urmat Corul bisericii din Chechiș, condus de prim coratorul Vasile Moje.
O impresie frumoasă a lăsat grupul de colindători-copii din parohiile Înălțarea Domnului și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Tg. Lăpuș, însoțiți de parohii celor două biserici, Pr. dr. Florin Stan, protopopul Lăpușului, Pr. prof. de muzică drd. Andrei Baboșan, și de profesoarele Mariana Pop și Rodica Vele.
Un microrecital de poezii, având ca temă Nașterea Mântuitorului, a susținut actorul Paul Antoniu, după care a urcat pe scenă corul Parohiei Nașterea Domnului din Baia Mare, însoțit de pr. paroh dr. Vasile Augustin, vicar administrativ eparhial, dirijat de prof. Gabriela Ion. Profesoara de muzică Gabriela Ion a mai urcat pe scenă cu încă un cor, cel al femeilor din Buciumi, Protopopiatul Chioar, pe care îl conduce de mai mulți ani. Ambele coruri au lăsat o impresie deosebită, interpretativă și prin coloritul hainelor populare pe care le purtau.
Un cor mai tânăr, înființat doar de trei ani, Corala Voci Mănășturene al Parohiei din Copalnic Mănăștur, dirijat de Aurel Bolbos, unul din cele mai bune coruri din zonă, a venit însoțit de preotul paroh, farmacist Florian Oros, de primarul Vasile Mihalca, iar colindele lor s-au constituit într-o adevărată delectare.
O prestație înaltă a demonstrat și corul studenților teologi, de la Centrul Universitar „Nord” din Baia Mare, dirijat de pr. lect. univ. dr. Teofil Stan, care poartă numele Sfântului Ioan Damaschinul.
Mai amintim evoluțiile remarcabile ale corurilor Românașul din Coaș, dirijat prof. Călin Andreica și însoțit de pr. Dumitru Farcaș și primarul Sabin Raț; Grupul de colindători al Parohiei din Dumbrăvița, coordonat de Marcela David și însoțit de pr. Bogdan Ciocotișan, primarul Felician Ciceu și Ionuc Ciocotișan, directorul Căminului Cultural; Grupul bărbătesc de colindători din Șișești, cu părintele Nechita Florian, parohul din satul vecin Bontăieni, a interpretat colinde vechi.
Grupul Voci Străbune din Groșii de Baia Mare, solistă Gabriela Ardusătan, a fost dirijat de Gavril Petrovan, dar și de părintele paroh Claudiu Pop. A avut o evoluție excepțională și a prefațat intrarea în scenă a Corului ASCOR, filiala Baia Mare, dirijat de teologul masterand Vlad Verdeș, care a extaziat sala prin impresia lăsată. Acesta este primul grup, din anul acesta, care l-a colindat pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la începutul acestei luni, de Ziua Națională. Îmbrăcați în frumoasele costume populare din zona Maramureșului, au excelat nu numai prin partea estetică a costumelor, ci și prin repertoriul tradițional de colinde și vocile lor deosebite.
De remarcat că toate formațiile au venit îmbrăcate în costume populare, foarte diferite de la sat la sat, deși vorbim de o zonă destul de restrânsă, de pe raza a trei protopopiate. Concertul de colinde s-a constituit și într-un regal al portului popular din cele 4 Țări ale Maramureșului. Repertoriul a fost format din colinde vechi și străvechi, creații populare, nu din compozitorii de muzică de cor. Scena a fost amenajată tradițional, cu cergi, ștergare, război de țesut, o masă primitoare, cu tot ce trebuie pe ea la zi de sărbătoare, iar prezentarea profesoarei și solistei Ramona Darha a fost pe măsură. Preotul paroh Vasile Marc a înmânat fiecărui grup de colindători o diplomă de participare.
Cu alte cuvinte, credincioșii gazdă, care i-au răsplătit pe colindători cu colaci, cocuți și pancove, cu mere și nuci, au avut parte de o adevărată sărbătoare și multă bucurie, care numai în seara sărbătorii Nașterii Domnului și în sărbătorile care urmează vor mai întâlni.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1468, Ultimul acces: 2024-04-15 04:10:28