Concert de Craciun sustinut de Seminarul Teologic din Craiova - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Concert de Crăciun susținut de Seminarul Teologic din Craiova

[2015-12-12]
Seminarul Teologic Sfântul Grigorie Teologul din Craiova a deschis joi, 10 decembrie 2015, regalul de colinde organizat de Arhiepiscopia Craiovei sub genericul Hristos se naște măriți-L, în perioada 10 – 23 decembrie 2015. Evenimentul, desfășurat în prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a fost găzduit de sala mare a Filarmonicii Oltenia și a reunit Corala Seminarului Teologic și Grupul psaltic al Catedralei mitropolitane Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, sub bagheta dirijorală a Prof. dr. Victor Șapcă.
Arhiplină a fost sala mare a Filarmonicii Oltenia din Craiova joi, 10 decembrie 2015, la concertul de colinde, tradiții și obiceiuri de Crăciun susținut de Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Grigorie Teologul. Beneficiind de o prezentare de excepție asigurată de cunoscutul om de radio și televiziune Gabriela Rusu Păsărin și de talentul și harul tinerilor elevi seminariști pregătiți de profesorii: diacon Angel Cristian Stăiculescu, directorul instituției, preot Cristin Sperlea, Victor Șapcă și Tanța Delcea, spectacolul a încântat inimile și sufletele celor prezenți, mulți dintre ei părinți, prieteni și apropiați ai actorilor de pe scenă. Într-un mod armonios au fost împletite colindele de iz bizantin cu cele populare, teatrul cu poezia religioasă și obiceiurile populare, respectiv umblatul cu plugușorul și capra.
În cuvântul de întâmpinare și binecuvântare adresat la începutul concertului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a subliniat încărcătura emoțională deosebită pe care o trăim în fiecare an de praznicul Nașterii Domnului, o sărbătoare ce face legătura într cer și pământ, între om și Dumnezeu.
„Deși sărbătorim Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos de atâția ani de zile, în fiecare an trăim și simțim ceva nou, ceva ce nu a mai fost înainte. Și aceasta din cel puțin două motive: în primul rând Dumnezeu este irepetabil, iar în al doilea rând nici noi nu mai suntem aceiași, nu mai suntem cei din anii trecuți. De aceea vorbim de daruri noi cu o încărcătură spirituală și emoțională deosebită, de o sărbătoare cu o dimensiune ce depășește stadiul nostru fizic, o sărbătoare ce face legătura între cer și pământ, între om și Dumnezeu. Cunoaștem că credința noastră ortodoxă s-a născut odată cu poporul român iar colindul vine de atunci, el nu are un autor anume ci aparție ethosului, sufletului nostru românesc. Nu este un simplu cântec, nicio simplă poezie, ci vorbim despre un imn de rememorare a celor întâmplate în ieslea din Betleem și de slavă adusă lui Dumnezeu. Iar în zilele de sărbătoare ne aducem aminte mai mult decât oricând de cei dragi, de oamenii de lângă noi, pentru că dacă bucuria nu este împărtășită, dacă este egoistă, nu este o bucurie reală. De aceea în colinde ne regăsim buni, generoși, milostivi, într-un cuvânt, mai plăcuți lui Dumnezeu. Și pentru a deveni cu adevărat mai buni, mai milostivi, prefațăm marile sărbători cu post și rugăciune împletite cu fapta bună, pentru a le întâmpina cu sufletul curat. Toate aceste stări, toate aceste trăiri sunt înmănuncheate în colindele noastre strămoșești, iar Corul Seminarului Teologic le va da glas în această seară prin vers și muzică”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 754, Ultimul acces: 2024-03-28 09:46:31