Stiinta stiintelor si arta artelor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Știința științelor și arta artelor

[2015-01-25]
În istoria creștinismului avem trei sfinți pe care Biserica i-a numit cu apelativul Teologul: Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Simeon Noul Teolog. Acest apelativ l-au primit pentru profunzimea teologiei lor, dar mai ales pentru faptul că ceea ce au teologhisit au și mărturisit prin viața lor curată închinată urmării Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
În data de 25 ianuarie îl sărbătorim pe Sfântul Grigorie Teologul a cărui viață pilduitoare o avem exemplu de mărturie a credinței și de vorbire cu și despre Dumnezeu prin rugăciune și teologie. Sfântul Grigorie se constituie într-un model pentru teologul oricărei epoci a istoriei creștine pentru că dintr-o cultură și o credință solidă împletite cu viață sfântă se naște adevărata teologie care înseamnă nu doar vorbire despre Dumnezeu, ci mai ales vorbire cu Dumnezeu prin rugăciune aducătoare de binecuvântare a harului Duhului Sfânt fără de care nu se poate teologhisi. Cu alte cuvinte, nu poți face teologie doar de dragul de a postula despre temele fundamentale ale credinței creștine, ci mai ales faci teologie prin trăire din care să izvorască și vorbirea despre tainele credinței noastre. Dacă doar postulăm în legătură cu temele teologiei fără să și trăim fiorul credinței prin rugăciune nu ne deosebim cu nimic față de spațiul filozofării despre Dumnezeu. În această capcană a filozofării despre Dumnezeu a căzut în epoca Sfântului Grigorie și Arie, dar și toți cei care i-au urmat deoarece ei au dorit doar prin puterea rațiunii să înțeleagă tainele mai presus de minte ale lui Dumnezeu. În secolul al IV-lea, oameni ca Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Vasile cel Mare, cu toate că aveau o solidă cultură filozofică, prin puterea rugăciunii au transformat cunoștințele lor filozofice în instrumente prin care să argumenteze învățătura de credință ortodoxă a Bisericii în veacul atât de zbuciumat în care au trăit. Ei au folosit ideile filozofice ca instrumente în formularea răspunsurilor ortodoxe în fața ofensivei ereziilor secolului al IV-lea, dar toate acestea le-au trecut prin filtrul trăirilor în rugăciune și viață ascetică în urma cărora Dumnezeu i-a luminat prin harul Duhului Sfânt pentru a mărturisi adevărata credință și a ne lăsa nouă un tezaur dogmatic excepțional care este fundamental și astăzi pentru credința noastră.
Adevărata teologie în cheia părinților capadocieni mai sus-menționați se face mai întâi prin vorbire cu Dumnezeu, adică rugăciune și viață curată, și apoi prin vorbire despre Dumnezeu care este rezultatul trăirii pe deoparte, iar pe de altă parte a unei solide acumulări de cunoștințe atât din sfera teologiei,a cât și a diferitelor domenii ale culturii universale. De aceea, astăzi mai mult ca oricând modelul Sfântului Grigorie Teologul este extrem de actual pentru că el ne arată cum trebuie să fie adevăratul teolog. Urmând modelul Sfântului Grigorie Teologul putem descoperi și în epoca noastră oameni care au mărturisit adevărata teologie prin viața și gândirea lor. La loc de cinste în secolul XX stă figura plină de lumină a părintelui Dumitru Stăniloae, un continuator al teologiei marilor capadocieni din secolul al IV-lea între care se înscrie și Sfântul Grigorie Teologul.
Articol semnat de Pr. Dr. Ciprian Florin Apetrei, Directorul Agenției de Știri BASILICA și publicat în săptămânalul Lumina de Duminică din data de 25 ianuarie 2014.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 922, Ultimul acces: 2024-03-29 01:37:38